FORBS UPOZORAVA NA VOJNI KRAH SAD: Amerika bi izgubila rat u Evroaziji

Autor:

Svet

24.01.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države rizikuju da izgube u mogućem vojnom sukobu u Evroaziji zbog stanja svoje transportne flote, smatra novinar magazina Forbs Loren Tompson.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sputnjik prenosi da Tompson potkrepljuje to mišljenje činjenicama da bi Amerika u slučaju sukoba ratovala daleko od svojih obala, zbog čega bi na front morala da prebacuje vojsku, tehniku i naoružanje, što je veoma težak logistički zadatak.

Tompson ocenjuje da nije moguće prebacivati vojsku i opremu vazdušnim transportom zbog težine tereta. U tom slučaju, Amerika bi 90 odsto svih sredstava morala da doprema morem. Međutim, Tompson napominje da su svi transportni brodovi SAD ozbiljno zastareli, a za izvršavanje zadataka je spremno svega 40 odsto brodova.

U slučaju rata, Ratna mornarica SAD imaće dozvolu da koristi civilne brodove. Međutim, ni na taj način Amerika neće rešiti problem sa snabdevanjem vojske, smatra Tompson.

 

 

Prema njegovom mišljenju, najspremnije kopnene snage na svetu mogu kasno stupiti u konflikt ili izgubiti sposobnost efikasne borbe zbog nedostatka morskog transporta. Američki novinar je uveren da neprijatelji Amerike odlično znaju za tu njenu slabost.

- Još gore je što je Rusija počela aktivno da održava vojne vežbe podmorničke flote u Atlantskom okeanu, što ukazuje na to da u slučaju sukoba Istoka i Zapada ne bi svi transportni brodovi stigli do cilja - navodi Tompson.

Rusija zove NATO na Armijske igre 2020.

- Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je 90 zemalja, uključujući pripadnike NATO, da učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama 2020 - rekao je ministar Sergej Šojgu na sastanku Organizacionog odbora jednog od najvećih vojnih sportskih takmičenja.

Napomenuo je da bi smotra trebalo da bude održana u periodu od 23. avgusta do 5. septembra. Šojgu je naveo da je u tim igrama u proteklih pet godina učestvovalo više od 20.000 vojnika iz 40 zemalja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading