ŠTRAHE O REFERENDUMU U KATALONIJI: Međunarodno pravo iznad Ustava

Autor: Tanjug

Svet

01.10.2017

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je, povodom referenduma u Kataloniji, da je međunarodno pravo iznad Ustava.

RepublikaFoto: youtube.com/AustriaTV
Podržao nezavisnost Katalonije: Hajnc Kristijan Štrahe

On je, gostujući na TV ORF-u, istakao da podržava pravo na samoopredeljenje naroda i da Španija mora znati da je medjunarodno pravo važnije od Ustava.

Slično argumentovao je i u vezi referenduma na Krimu, poluostrvo koje kako kaže, treba da bude međunarodno priznato ili referendum ponovljen pod međunarodnim nadzorom. 


Kada je reč o istočnoj Ukrajini Štrahe predlaže autonomiju. 

Po pitanju konflikta EU i Rusije oko Ukrajine Austrija je, prema njegovim rečima, trebalo da bolje koristi svoju neutralnost. 

Austrija, podvlači Štrahe, nije trebalo da podrži sankcije protiv Rusije. 

Upitan za stav o EU Štrahe je naglasio da FPO nije protiv Unije i Evrope, ali je protiv sve veće centralizacije i institucija EU. 

- Evropa je više od EU, a i Rusija je deo Evrope, a kod Turske to je drugačije - kazao je on dodajući da se zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading