TRAMPOV PRAVNI TIM O OPOZIVU: Besramni napad na izbornu volju naroda

Autor: Tanjug

Svet

19.01.2020

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči početka suđenja američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, iz njegovog pravnog tima ocenjuju da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Obe strane su iznele svoje argumente pred početak suđenja u utorak u Senatu, a demokrate tvrde da je Tramp pogazio zakletvu i izdao poverenje javnosti.

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana i uključuju svedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

Demokrate tvrde da "ima i više nego dovoljno dokaza" koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke "optužnice", odnosno dva osnova za opoziv - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

- Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu - piše u dokumentu.

 

 

Pravni tim koji će zastupati Trampa ocenio je da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

- Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko meseci - navodi se u argumentima.

Predsednika će u procesu opoziva zastupati advokat Bele kuće Pet Sipoloni, lični advokat Džej Sekulov, Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i advokat Alen Deršovic, prenosi Glas Amerike.

Oni tvrde da Tramp nije prekršio zakon i da su osnovi za opoziv neustavni jer ne ukazuju na neko krivično delo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading