(FOTO) Protesti u Hong Kongu protiv Kineske vlasti

Autor: Tanjug

Svet

01.10.2017

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine hiljada građana protestovalo je danas u Hongkongu protiv autoritarne vladavine, tražeći ostavku gradskog sekretara za pravosuđe zbog nedavnog pritvaranja mladih aktivista za demokratiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti protiv Kineskih vlasti u Hong Kongu okukupili više desetina hiljada građana

Protest, koji je zadnjih godina postao uobičajen uoči kineskog Nacionalnog dana 1. oktobra, podstaknut je sve većim razočarenjem u pravosuđe u tom gradu, prenosi Rojters.

- Bez demokratije, kako možemo imati vladavinu prava - uzvikivali su demonstranti, a organizatori procjenjuju da se na protestu okupilo oko 40 000 ljudi.

Mnogi učesnici protesta, neki odeveni u crno, izrazili su šokiranost odlukom gradskog sekretara za pravosuđe, Rimskija Juena, koji je suprotno mišljenju nekoliko javnih tužitelja zatražio kazne zatvora za trojicu istaknutih demokrata - Džošuu Vonga, Nejtana Loua i Aleksa Čoua.

- Verujemo da je on ključna osoba odgovorna za uništavanje pravosuđa u Hongkongu - rekao je jedan od organizatora skupa, iza kojeg stoji 50-ak građanskih i političkih organizacija.

Oko 100 hongkonških aktivista suočeno je sa mogućim kaznama zatvora zbog borbe za demokratiju uključujući "Revoluciju kišobrana" krajem 2014., u kojoj je desetina hiljada ljudi blokiralo glavne saobraćajnice 79 dana zahtevajući univerzalno pravo glasa.

Hongkong, bivša britanska kolonija, vratio se pod kinesku vlast 1997. uz obećanje da će Peking dati gradu visoki nivo autonomije i nezavisno sudstvo prema uređenju "jedna zemlja, dva sistema".

Međutim, više od dve decenije kineske vlasti produbile su se razlike između čelnika Komunističke partije u Pekingu i mlađe generacije zagovornika demokratije od kojih neki sada pozivaju da se ta finansijska sila odvoji od Kine.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading