Zvanično proglašen trg Nikole Tesle u Nijagari

Autor: Tanjug, Republika

Svet

16.01.2020

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašen Trg Nikole Tesle. Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla najveći um svih vremena

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečasntvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tome principu.


Živković kaže da ta lepa vest dolazi u godini u kojoj škola obeležava dva jubileja - deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.

- Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo - istakao je on.

Ta škola i kanadski Teslin tehnički muzej sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputili su predlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.


Cilj udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trt Nikole Tesle, koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane, uskoro će biti "vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Srpska zajednica u Kanadi organizuje brojne manifestacije posvećene naučniku.


Tako se već za 29. februar i 1. mart u Burlingtonu najavljuje "Tesla gala vikend".

U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara koji je povezan sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading