KAKO AMERIČKI MEDIJI VIDE OSTAVKU RUSKE VLADE?!

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

15.01.2020

23:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne skrivajući zadovoljstvo zbog događaja u Rusiji, američki mediji tvrde da ostavka ruske vlade i najavljene promene Ustava vode slabljenju Putinovog naslednika na funkciji predsednika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Medvedev

- Ruska vlada, na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevim, podnela je ostavku nakon poziva predsednika Vladimira Putina da izmeni ustav - izjavio je premijer u sredu na državnoj televiziji .

U televizijskom govoru ranije u sredu, Putin je predložio promene izmena ruskog Ustava koje bi nametale dvoročno ograničenje budućim predsednicima i omogućile parlamentu umesto predsednika da bira premijera i zvaničnike kabineta - poteze koji bi ograničili moć vlade sledeći predsednik.

Putin je na vlasti kao predsednik ili premijer od 1999. godine, ali od njega će se morati povući 2024.

Predloženi amandmani mogli bi pružiti put ka daljnjoj vlasti Putinu nakon što on napusti funkciju.

Medvedev je, sedeći pored predsednika, rekao na državnoj televiziji da će "posle usvajanja tih amandmana" doći do "značajnih promena ne samo različitih članaka ustava, već i ravnoteže snaga, naime izvršne, zakonodavne i pravosudne grane vlasti.

 

Više informacija o ruskom predsedniku i aktuelnoj politici Ruske federacije pročitajte ovde.

"U tom kontekstu", nastavio je, "očigledno je da mi kao vlada Ruske Federacije treba da pružimo predsedniku naše zemlje priliku da u svim uslovima donese sve potrebne odluke. Verujem da je to ispravno za vladu Ruska Federacija da odstupi u skladu sa članom 117 Ustava Rusije. "

Ruski predsednik zahvalio se Medvedevu na pruženoj usluzi.

- Nije sve učinjeno, ali sve se nikada ne odvija u potpunosti - dodao je Putin.

Ostavka premijera i njegove vlade omogućit će Putinu da bira nove visoke dužnosnike dok radi na preoblikovanju ruske vlade. Medvedev će postati novi zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti.

Putin je naložio vladi u ostavci da nastavi sa obavljanjem svojih dužnosti dok se ne imenuje nova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading