(VIDEO) NIJE ŠALA! BESMRTNOST ZA 50.000 DOLARA: Ruska firma nudi OVU uslugu, a ako nauka bude napredovala...

Autor: blic.rs, Republika

Svet

15.01.2020

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska kompanija KrioRus po određenoj ceni vam nudi besmrtnost, tačnije ukoliko nauka u budućnosti dovede do toga.

RepublikaFoto: youtube.com/Bloomberg
Foto: Ilustracija

Kada je preminula 70-godišnja majka Alekseja Voronenkova, on je platio da joj se mozak zamrzne i skladišti u nadi da će proboji nauke jednog dana moći da je vrate u život.

Njen mozak je jedan od 71 mozga i ljudskih tela - koje ruska kompanija KrioRus naziva svojim "pacijentima" - koji lebde u tečnom azotu u jednoj od nekoliko metara visokih posuda u velikoj metalnoj šupi nedaleko od Moskve, piše "Moskov tajms".

Čuvaju se na minus 196 stepeni Celzijusa sa ciljem da se zaštite od propadanja, mada za sada nema dokaza da će nauka uspeti da oživi mrtve.

- To sam učinio jer smo bili vrlo bliski, i mislim da nam je to jedina šansa da se sretnemo u budućnosti - rekao je Voronenkov koji i sam namerava da podvrgne proceduri, poznatoj kao kriogenika, kada umre.

Šef komisije za pseudonauke Ruske akademije nauka, Evgenij Aleksandrov, opisao je kriogeniku kao "isključivo komercijalni poduhvat koji nema nikakvu naučnu osnovu", u komentaru listu "Izvestija".

 

 

- To je fantazija zasnovana na nadi ljudi u vaskrsenje iz mrtvih i snovima o večnom životu - kaže Aleksandrov.

Valerija Udalova, direktorka kompanije "KrioRus" koja je zamrznula svog psa kada je umro 2008. godine, rekla je da je verovatno da će čovečanstvo u budućnosti razviti tehnologiju za oživljavanje mrtvih ljudi, ali da za to nema garancija.

"KrioRus" kaže da su se stotine potencijalnih klijenata iz skoro 20 zemalja prijavile za uslugu zamrzvanja posle smrti.

Košta 36.000 dolara za celo telo i 15.000 dolara za mozak, a ta cena važi za Ruse koji zarađuju prosečne mesečne plate od 760 dolara, prema zvaničnoj statistici. Cene su neznatno veće za ne-Ruse. Iz kompanije kažu da je jedina u Rusiji i okruženju. Osnovana 2005. godine, ima najmanje dva konkurenta u Sjedinjenim Državama, gde ova praksa postoji mnogo duže.

Direktorka "KrioRus" Udalova tvrdi da oni koji plaćaju očuvanje posmrtnih ostataka rođaka pokazuju koliko ih vole.

- Oni pokušavaju da unesu nadu. Šta možemo učiniti za naše umiruće rođake ili one koje volimo? Lepu sahranu, album sa fotografijama,... Oni idu dalje, dokazujući svoju ljubav još više - kaže Udalova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading