(FOTO, VIDEO) TAJNI ULAZ I BAZEN ISPOD "SALE ZA MEDIJE": 7 činjenica koje niste znali o Beloj kući, a tu je i snimak iznenađenja!

Autor: Republika

Svet

15.01.2020

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao zvanična rezidencija predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Bela kuća je oduvek izazivala pažnju širom sveta. I mada je o ovom monumentalnom zdanju pohabano verovatno više tastatura i potrošeno više mastila nego što se može zamisliti, neke činjenice su ipak manje poznate. Upravo takvim činjenicama pozabavićemo se u nastavku ovog teksta a spremili smo i jedno video iznenađenje - kako bi bilo da zavirite u unutrašnjost ove građevine?! Ukoliko ste raspoloženi za ovo "putovanje" - krenimo!

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela kuća

1. Sakriveni bazen ispod "Sale za medije"

Mada je uglavnom poznato da izvan zidina Bele kuće postoji bazen, činjenica da sličan postoji u okviru čuvenog zdanja, manje je poznata.

Unutrašnji bazen Bele kuće nalazi se ispod "Sale za medije, a prvi put je otvoren 1933. godine za vreme predsednika Ruzvelta.

 

2. Džorž Vašington inspiracija za "Ovalnu sobu"

Mada je prvi predsednik SAD Džordž Vašington bio pokojni pre nego što je "Ovalna soba" otvorena 1909. godine, upravo je on poslužio kao inspiracija za sobu u kojoj američki predsednici sa svojim saradnicima donose najvažnije odluke.

RepublikaFoto: youtube.com/Jared Owen
Foto: Ilustracija

Naime, Vašington je insistirao da zidovi u njegovoj kući u Filadelfiji budu ovalnog oblika što je posle primenjeno i u rezidenciji američkog predsednika.

 

 

3. Tajni ulaz

Kao i sve građevine ovakve namene, i Bela kuća ima tajni ulaz za predsednica i njegove posetioce. Ovaj tajni ulaz koji je nastao tokom Drugog Svetskog rata za vreme koga je korišćen kao tajno sklonište, ima izlaz prema takozvanoj "H" ulii u Vašingtonu koja vodi do predsedničkog bunkera.

 

4. Nema džabe ni za predsednika

Ako biste pomislili da američki predsednik živi u velelepnom zdanju za džabe - prevarili biste se. Zapravo, američki predsednici dužni su da plaćaju za hranu i čišćenje...

RepublikaFoto: youtube.com/Jared Owen
Foto: Ilustracija

5. Dizajnirao je Irac

I mada će to možda nekima zvučati šokantno, Belu kuću nije projektovao Amerikanac. Kreator ovog arhitektonskog čuga je Irac Džejms Hobav, koji je karijeru počeo u Filadelfiji.

6. Adams prvi predsednik koji je živeo u Beloj kući

Mada je gradnju odobrio prvi predsednik SAD Džordž Vašington, on nije dočekao da se u nju useli. Ta čast pripala je drugom predsedniku SAD Džonu Adamsu.

RepublikaFoto: youtube.com/Jared Owen
Foto: Ilustracija

7. Sagradili su je robovi

Kada je nekadašnja prva dama, supruga predsednika Baraka Obame, Mišel Obama podsetila da su Belu kuću izgradili robovi, ova činjenica postala je deo zdravorazumskog znanja, što do tada praktično nije bio slučaj.

 

Zapisi pokazuju da su Belu kuću, uglavnom izdradili afričko-američki robovi.

 

Snimak

Ah, da... Sada obećani snimak. Na "Jutjubu" nedavno je objavljen snimak koji na vrlo zanimljiv način prikazuje gde se koja prostorija u okviru Bele kuće nalazi. 

Pogledajte.

Bela kuća u brojkama

132 sobe nalaze se u Beloj kući
Bela kuća ima 35 kupatila
412 vrata ima rezidencija predsednika SAD
147 prozora nalazi se u Beloj kući
U Beloj kući nalaze se i 3 lifta

Više informacija o aktuelnom američkom predsedniku i aktuelnoj američkoj politici pročitajte ovde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading