Vremenski uslovi u Australiji se popravljaju, borba sa požarima prelazi u ofanzivu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.01.2020

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Timovi koji se u Australiji bore sa požarima saopštili su da bi prvi put u poslednjih nekoliko nedelja mogli da pređu iz defanzive u ofanzivu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Borba sa požarima

Situacija je bolja zahvaljujući poboljšanju vremenskih uslova.

- Ovaj požar počeo je da se snažno širi pre oko sedam ili osam dana, a kad se vreme sada promenilo, vreme se smirilo, vatra se smirila. Požar se promenio, tako da možemo da izađemo pred požar i predjemo u ofanzivu - rekao je jedan od članova tima Dejl Meklin.

U požarima koji već nedeljama traju u Australiji do sada je stradalo najmanje 27 osoba, uništeno je više od 2.000 kuća, a spaljena je teritorija veća od američke savezne države Indijane.

Zbog požara, hiljade građana Sidneja i Melburna je protestovalo tražeći ostavku premijera Skota Morisona.

S druge strane, Morison je rekao da njegova vlada nastoji da izradi strategiju za sprečavanje opasnosti od požara koje donose klimatske promene, odnosno da vlada razvija nacionalni okvir za smanjenje rizika od katastrofa u okviru Odeljenja za unutrašnje poslove koji će se baviti divljim požarima, ciklonima, poplavama i sušom.

- Ovo je dugoročni okvir koji se odnosi na jedan od najvećih problema u odgovoru na klimatske promene - rekao je Morison.

 

On je dodao da je njegova vlada prihvatila da klimatske promene vode ka dužim, toplijim i sušnijim letima, uprkos tome što je mladi član vlade Džordž Kristensen tokom vikenda na društvenim mrežama napisao da je uzrok požara ljudski faktor, a ne klimatske promene.

Morison je rekao i da vlada planira da izdvoji 52 miliona dolara za pružanje psihološke podrške vatrogascima i zajednicama pogođenim požarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading