Izrael pomagao SAD u likvidaciji Sulejmanija?

Autor: Tanjug

Svet

12.01.2020

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske obaveštajne službe pomogle su američkim snagama da lociraju i ubiju komandanta iranskih snaga Kasema Sulejmanija, tako što su im pružile važne podatke o njegovom kretanju. Prema pisanju američkog portala NBC njuz, američka CIA je tačno znala vreme kada je avion sa Sulejmanijem poleteo iz Damaska za Bagdad, na osnovu informacija koje su izraelski obaveštajci poslali sa aerodroma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kasim Sulejmani

Kada je sleteo u Bagdad, americki špijuni su potvrdili tačno mesto gde se on nalazi, a zatim su uzletela tri američka drona sa raketama, bez bojazni da će da naruše irački vazdušni prostor, i ispalili četiri rakete na vozilo u koje je ušao Sulejmani.

Ova najnovija saznanja zasnovana su na iskazima dve osobe direktno povezane sa operacijom, ali i na osnovu drugih američkih zvaničnika. Američki zvaničnici su likvidaciju Sulejmanija posmatrali sa velikih ekrana - direktorka CIA Ðina Haspel iz štaba u Lengliju, a šef Pentagona Mark Esper sa druge lokacije.

Izraelski Tajms of Izrael piše da su tamošnji mediji preneli da je američki državni sekretar Majk Pompeo obavestio premijera Benjamina Netanijahua o planovima za Sulejmanijevo ubistvo.

Pompeo je telefonom pozvao Netanjahuu 1. januara da mu navodno zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku, a već sutradan izraelski premijer je izjavio da je region veoma turbulentan i da se dramatične stvari u njemu dešavaju. - Pazimo i pratimo situaciju. U stalnom smo kontaktu sa našim prijateljima iz SAD - rekao je tada Netanjahu a samo par sati kasnije Sulejmani je ubijen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading