Ukrajinska ambasada povukla saopštenje o uzrocima pada aviona u Iranu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.01.2020

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska ambasada u Iranu jutros je saopštila da je uzrok pada aviona problem sa motorom. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, oni su to saopštenje povukli i dali dodatno objašnjenje. U novom saopštenju kažu da se informacije o uzrocima incidenta "razjašnjavaju" i dodaju da bilo koje prethodne izjave o uzrocima pada "nisu zvanične".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

-  Informacije o uzrocima nesreće aviona razjašnjava komisija. Izjave o uzrocima nesreće pre odluke navedene komisije nisu zvanične - ističe se u saopštenju. U ranijem saopštenju na sajtu ambasade, koje je sada skinuto, prvobitno je isključen teroristički napad kao mogući uzrok pada, dodajući da preliminarne informacije sugerišu neispravnost motora. Ukrajinska ambasada je saopštila i da je 168 ljudi kupilo karte za let.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu. To je izjavio Hasan Rezeifar, generalni direktor komisije iranske organizacije za civilnu avijaciju koja istražuje avionske nesreće. Iranska državna televizija je objavila da su u avionu bila 32 stranca. Ukrajinski avion se srušio ubrzo po poletanju sa teheranskog aerodroma "Imam Homeini" zbog tehničkih problema, prenosi Rojters.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojoj su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija. Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz, izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio. Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom koja se srušila, naveo je Biniaz, prenela je iranska agencija Irna. U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine, prenosi AP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je saučešće porodicama žrtava. Zelenski je, pozivajući se na preliminarne izveštaje, rekao da su svi putnici i članovi posade poginuli. Ukrajinski predsednik je zbog nesreće prekinuo posetu Omanu i vratio se u Kijev. Ukrajinski premijer Oleksij Gončaruk je izjavio da se utvrđuje koliko je državljana Ukrajine poginulo. Avion se po rušenju u blizini aerodroma zapalio.

- Požar je velikih razmera...imamo 22 vozila hitne pomoći, četiri ambulantna autobusa i helikopter - izjavio je za iransku državnu televiziju šef iranske službe za vanredne situacije Pirhosein Kulivand, prenosi Rojters. Tass navodi da su pripadnici iranske spasilačke službe pronašli "crnu kutiju". Ona je pronađena u blizini iranske prestonice i predata policijskim službama. Prema sajtu "FlajtRadar24", kontakt sa avionom je prekinut praktično odmah po poletanju.

Na mestu nesreće vide se razbacani delovi olupine aviona i tela žrtava, kao i spasioci koji sa maskama pretražuju teren dok tu oblast nadleću helikopteri. U pitanju je tri godine star avion "boing 737-NG". Boingov portparol je rekao da je kompanija obaveštena o nesreći u Iranu i da prikuplja dodatne informacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading