Ribaju Džonsona jer se nije oglasio o ubistvu Sulejmanija

Autor: Tanjug

Svet

05.01.2020

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson trebalo bi danas da se vrati u Britaniju, gde će se suočiti sa kritikama zbog toga što nije skratio godišnji odmor kako bi se nosio sa velikim napetostima na Bliskom istoku, preneo je AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Džonson, koji je proslavio Novu godinu na karipskom ostrvu Mustik, nije se oglašavao u vezi sa pogibijom iranskog generala Kasima Sulejmanija u američkom napadu dronova. Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab branio je Džonsona, rekavši da su njih dvojica bili u stalnom kontaktu.

Britanska vlada je uputila upozorenje o putovanju na Bliski istok i poslala dva ratna broda kako bi pratili brodove pod zastavom Velike Britanije koji prolaze kroz Ormuški moreuz, ključni koridor za isporuku nafte u svetu.

Džeremi Korbin, odlazeći lider opozicione laburističke partije, izjavio je da je Džonson "trebalo odmah da skrati svoj odmor da bi se bavio pitanjem koje može imati ozbiljne posledice za Veliku Britaniju i svet'''. U komentaru za "Obzerver", portparolka laburista za spoljnu politiku Emili Tornberi, koja je u trci za preuzimanje Korbinovog položaja, rekla je da je iznenađena što Džonson nije ništa rekao 48 sati nakon napada i upitala se da li se on plaši da ne naljuti američkog predsednika Donalda Trampa, koji je naredio ubistvo.

Ed Dejvi, vođa Liberalnih demokrata, napisao je Tviter nalogu da je Džonsonova tišina "zaglušujuća". Rab, koji se jutros pojavio u britanskim informativnim emisijama odbacio je kritike, rekavši za Skaj njuz da - cela vlada blisko saraduje i da ima jasnu strategiju.

Džonson je odgovoran od početka - rekao je on za BBC. - U stvari, bio sam u stalnom kontaktu sa premijerom tokom božićne pauze vezano za čitav niz spoljnopolitičkih pitanja - istakao je Rab.

 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading