NASA šalje na Mars rover da istraži krater "Jezero"

Autor: Tanjug

Svet

28.12.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka svemirska agencija NASA predstavila je "Mars 2020 rover" koji će biti lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu, krater koji je dobio ime po opštini Jezero u Bosni i Hercegovini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rover je veličine automobila, ima šest točkova, a istraživace Marsov krater Jezero, veličine Menhetna, gde bi trebalo da sleti u februaru 2021. godine.

Veruje se da krater sadrži velike količine sedimenata starih 3,5 milijarde godina za koje se naučnici nadaju da bi mogli sadržavati fosile života na Crvenoj planeti.


Rover će prikupiti 30 uzoraka tla koji će biti vraćeni na Zemlju budućom svemirskom letelicom koju planira NASA. Uzorci bi mogli da stignu 2026. godine, kaže jedan od učesnika projekta.

Rover će poneti opremu koja može ugljen dioksid da pretvori u kiseonik. NASA će u februaru poslati rover u svemirski centar Kenedi na Floridi, gde ce biti sastavljen do kraja. Ime rovera zvanično će biti izabrano početkom godine. Misija na Mars biće ključna i za buduće ljudske misije na toj planeti, uključujući i potencijal stvaranja kiseonika na njegovoj površini.


Ako bude uspešan, ovaj rover ce biti peta misija NASA na Marsu. Jedina druga država kojoj je uspelo da sleti na Mars bio je bivši Sovjetski Savez. Ambasador SAD u BiH Erik Nelson u septembru je uručio načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po ovoj opštini u BiH.

- Uručio sam pismo iz NASA u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana sa planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sleteti jedan rover - rekao je Nelson.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading