Šokantne analize o opadanju moći Evrope! Evo ko će da predvodi svet u budućnosti

Autor:

Svet

27.12.2019

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa gubi centralnu poziciju u svetu, navodi se u analizi politico.eu, u kojoj piše da se to dešava nakon što su vekovima zemlje koje danas čine Evropsku uniju činile deo najbogatijih i najuticajnijih svetskih regiona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- To će se promeniti pošto afričke i azijske zemlje čine sve veći komad globalne ekonomske pite zahvaljujući ogromnom rastu broja stanovnika u poređenju sa demografijom Starog kontinenta, koja se sve više smanjuje - piše u tekstu briselskog sajta.

Navodi se da je 28 zemalja koje se trenutno nalaze u EU tokom šezdesetih godina prošlog veka činilo više od trećine svetskog bruto društvenog proizvoda (BDP), a da će prema predviđanju Pardi centra Univerziteta u Denveru, do 2100. to spasti jedva na desetinu svetskog BDP. Ipak, samo se za jednu zemlju EU predviđa da će poboljšati svoje mesto na listi svetskih najvećih ekonomija do kraja veka - Velika Britanija će se popeti na šesto sa sedmog mesto najvećih ekonomija, međutim, i ona neće još dugo biti članica EU.

Evropa jedini kontinent gde će se smanjiti broj stanovnika, uključujući i Srbiju, dok će se u Africi utrostručiti

U afričkim zemljama je suprotan trend. Od deset zemalja za koje se očekuje da će ostvariti najveći relativni porast BDP devet je u Africi, a očekuje se da će Ruanda sa 140. mesta na listi iz 2020. skočiti na 54. poziciju u 2100. godini. Navodi se da se globalni centar gravitacije velikom brzinom kreće ka istoku, pa se tako očekuje da Kina preuzme poziciju vodeće svetske ekonomije od SAD do kraja 2030. godine, a za Indiju se predviđa da se nađe u vrhu do kraja veka.

U Evropi se za samo tri države smatra da će imati porast stanovništva u periodu između 2020. i 2100. godine, a to su Luksemburg, Švedska i Danska, dok se za Bugarsku, Hrvatsku i Litvaniju očekuje da u tom periodu izgube polovinu stanovništva. Do 2100. godine broj stanovnika će se uvećati za 41 odsto, ali Evropa je jedini kontinent za koji se smatra da će izgubiti stanovništvo, dok se za Afriku veruje da će utrostručiti broj stanovnika.

Koje zemlje će privredno dominirati?

- Kina će preuzeti poziciju vodeće svetske privrede od SAD do kraja 2030. godine

- Indiju će se naći na čelu do kraja veka

- Velika Britanija će jedina iz Evrope poboljšati poziciju, popeće se sa sedmog na šesto mesto

Udeo globalnog BDP

2020: SAD 20,3% - Kina 14,7% - Japan 7% - Nemačka 4,6% - Francuska 3,4% - Ujedinjeno Kraljevstvo 3,3% - Srbija 0,07%

2100: Indija 19,8% - Kina 17,4% - SAD 10% - Indonezija 2% - Nigerija 2% - Ujedinjeno Kraljevstvo 1,9% - Srbija 0,08%

Navodi se i da se među deset zemalja sveta za koje se veruje da će do kraja veka smanjiti broj stanovnika nalazi i Srbija, na četvrtom mestu, odnosno sa demografskim padom 52 odsto, dok se ispred nje nalaze samo Albanija (62 odsto), Devičanska ostrva (62) i Portoriko (57 odsto).

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading