BIL GEJTS ĆE ŽIGOSATI LJUDE: Američki milijarder razvio sistem za nadzor vakcinacija

Autor:

Svet

26.12.2019

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa čuvenog američkog masačusetskog instituta tehnologije (MIT) napravili su, zahvaljujući novcu koju su dobili od Fondacije "Bil i Melinda Gejts", nevidljive tetovaže pomoću kojih može lako da se otkrije da li je čovek vakcinisan ili ne, a ceo projekat podseća na biblijske priče o žigu Zveri.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Gejts

Magazin Smitsonijan navodi da se projekat koji finansira osnivač "Majkrosofta" pravda podatkom da zbog neprecizno vođene dokumentacije o vakcinacijama, pogotovo u slabije razvijenim zemljama, godišnje u celom svetu umre 1,5 miliona ljudi.

Tim sa MIT osmislio je nešto što liči na pečat, na čijoj donjoj strani se nalaze sićušne igle, duge svega 1,5 milimetara, sačinjene od mikroskopskih čestica, koje su nevidljive pri normalnom svetlu, a sijaju kada se izlože infracrvenoj svetlosti.

Kada se iglice utisnu osobi koja je vakcinisana, ove nanočestice ostaju u donjem sloju kože nakon što se pečat ukloni, i tokom narednih pet godina moguće je proveriti da li je osoba vakcinisana na sličan način na koji se očitava QR kod na nekom proizvodu.

 

 

Američki magazin piše da je ova tehnologija podstakla zabrinutost oko toga da li je etički opravdana, što bi moglo da uspori njen razvoj. Ipak, naučnici se trude da opravdaju njenu primenu.

- U oblastima gde se kartoni vakcinacija često gube ili uopšte ne postoje, elektronska baza podataka je napredak. Ova tehnologija može da omogući brzu i anonimnu zaštitu istorije vakcinacije pacijenata. Tako ćemo biti sigurni da je svako dete vakcinisano - izjavio je Kevin Makhju, bioinženjer s američkog univerziteta Rajs, koji je uradio studiju projekta.

Pomoću novca Fondacije "Bil i Melinda Gejts" istraživači će početkom 2020. godine uraditi istraživanja među stanovništvom Malavija, Bangladeša, Benina i Kenije o tome da li bi prihvatili ove nevidljive tetovaže, koje su inače testirane i na pacovima, na čijoj koži ostaju vidljive devet meseci nakon ubrizgavanja.

Fondacija ubijala devojčice u Indiji

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" ranije je bila izložena kritikama zbog projekta vakcinacije u Indiji 2009. godine. Tada je nekoliko škola u saveznoj državi Telangana učestvovalo u ispitivanju nekoliko vakcina protiv raka materice, koje su primenjene na hiljadama devojčica uzrasta od devet do 15 godina. Nekoliko meseci nakon vakcinacije mnogo njih se razbolelo, a pet devojčica je umrlo. Kasnije je utvrđeno da su u mnogo slučajeva deca davala otiske prstiju kao znak pristanka iako nisu znala o kakvom se ispitivanju radi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading