Rat Rusije i Turske u Libiji? Erdogan brani Tripoli od Putinovog generala

Autor:

Svet

20.12.2019

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Libiji besni drugi građanski rat između strana koje su pre osam godina oterale sa vlasti i potom ubile dotadašnjeg neprikosnovenog vođu Muamera el Gadafija, a koji svet možda ne bi ni primećivao da se tu poslednjih nedelja nisu isprepletali interesi Rusije i Turske, čija je vojska već spremna da krene za Tripoli.

Foto: Ilustracija

Nakon kraha Gadafijeve vlasti u Libiji pojavila su se dva centra moći u toj zemlji. Jedan je u istočnom gradu Tobruku i zove se Predstavnički dom (House of Representatives), čijim trupama pod nazivom Libijska nacionalna armija komanduje feldmaršal Kalifa Haftar i koje imaju podršku Francuske, Rusije i ključnih arapskih zemalja poput Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, a drugi u prestonici Tripoliju, gde premijer Fajez el Saradž vodi Vladu nacionalnog dogovora (Government of National Accord - GNA), koju priznaju Ujedinjene nacije, a snažnu podršku ima u turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i Italiji i Kataru.

Stvari su se dodatno zakomplikovale pošto je krajem prošlog meseca u ovaj sukob oko nafte i kontrole nad teritorijama Ankara praktično rešila da se direktno umeša potpisivanjem vojnog memoranduma o razumevanju s El Saradžom, čija je vlada protekle nedelje objavila da će aktivirati sporazum o vojnoj saradnji sa Turskom. To znači da Erdoganove trupe mogu da krenu u pomoć Tripoliju čim tamošnji premijer to zatraži, a on je već u ozbiljnom problemu.

Vojska generala Haftara juče je saopštila da je pokrenula ofanzivu na Tripoli i dala brigadama Mistrata koje brane grad rok od tri dana da se povuku. Trupe premijera El Saradža su upozorene da će, ukoliko se ne povuku iz prestonice i grada Sirta, biti meta svakodnevnih napada. Borbe za Tripoli traju već četiri meseca, a prošle nedelje je Haftar objavio da je počela odsutna bitka za prestonicu. Saopštenje Haftarovih snaga je usledilo posle vazdušnih udara koje su izveli na skladište turskog oružja i vojne opreme u Tripoliju. Napad je izazvao osudu premijera koji je rekao da je u njemu bilo civilnih žrtava.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova juče je saopštilo da je ova zemlja veoma zabrinuta zbog potencijalnog slanja turskih trupa u Libiju i da bezbednosni sporazum između dveju zemalja pokreće mnoga pitanja. Predsednik Rusije Vladimir Putin kazao je prethodno na godišnjoj konferenciji za medije da je Moskva "u kontaktu" s obe libijske sukobljene strane. On je ranije tokom nedelje razgovarao telefonom s Erdoganom o situaciji u Libiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading