SKANDAL U BEČKOM BALETU: Plesače terali da puše kako bi ostali mršavi, čupali ih za kosu i ponižavali!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

19.12.2019

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prestižna baletska akademija Bečke državne opere u centru je velikog skandala. Škola koja važi za jednu od najprestižnijih na svetu optužena je da je maltretirala svoje studente, o čemu je i veliki broj njih svedočio u okviru istrage koja je pokrenuta.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U izveštaju koji je početkom ove godine zatražila austrijska vlada, akademija je optužena za fizičko i psihičko zlostavljanje dece i adolescenata. Zvanična istraga je pokrenuta nakon što je u aprilu austrijski nedeljnik "Falter" objavio članak pod naslovom "Bili smo slomljeni".

"Metode iz 19. veka"

Kako je navedeno u članku, studenti su bili mentalno i fizički zlostavljani metodama "iz 19. veka".

 

U članku je opisano da su mladi plesači bili udarani, grebani do krvi, čak i da su ih profesori na akademiji vukli za kosu i upućivali im ponižavajuće komentare o njihovom telu. Neki od njih su čak razvili bulimiju ili anoreksiju.

Najveći fokus bio je na ponašanju dva nastavnika na akademiji. Jedan je otpušten ranije ove godine, dok je drugi, kojeg je jedna studentkinja optužila za seksualni napad, suspendovan.

"Cigaretama prevarite glad"

Tokom istrage Komisije na čijem je čelu bila Susan Reindl-Krauskopf održano je 16 saslušanja na kojima su svedočile 24 osobe. Izveštaj Komisije otkrio je da je studentima akademije, starim od 10 do 18 godina, savetovano da puše.

- Dobili smo izveštaje da su studentima dati saveti da počnu da puše da bi bili manje gladni - rekla je Reindl-Krauskopf na konferenciji za novinare, preneo je DW.

Istragom je utvrđeno i da su se studentima zaposleni u školi obraćali nazivajući ih po veličini odeće koju nose, a ne njihovim imenima.

Zaključak komsije je da je njena otkrića predstavljaju opšte zanemarivanje dobrobiti dece od strane akademije, kao i da mladi nisu bili dovoljno zaštićeni od diskriminacije, zanemarivanja i negativnih medicinskih efekata. Takođe, navedeno je da mere uvedene nakon što je skandal izašao u javnost nisu dovoljne.

Te mere su smanjenje broja predstava, uveden je kurs koji je usmeren na ishranu i sliku o telu, a angažovani su i psiholozi. Bečka opera obećala je "temeljniji odgovor" nakon što detaljno prouči izveštaj.

Inače, Bečka baletska akademija je osnovana 1771. godine i jedna je od najpoznatijih u Evropi. Oko 80 odsto studenata dolazi iz inostranstva. Studenti sa ove akademije plešu za neke od najpoznatijih svetskih baletskih kompanija, uključujući londonski Kraljevski balet, kao i druge u Rusiji i Sjedinjenim Državama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading