RUSIJA PREDLOŽILA REZOLUCIJU PROTIV NACIZMA, SAD I UKRAJINA PROTIV! Moskva: Ta odluka je za žaljenje!

Autor: Tanjug

Svet

19.12.2019

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Stav zemalja koje su odbile da podrže rezoluciju koju je Rusija predložila protiv glorifikacije nacizma i neonacizma na sednici Generalne skupštine UN nacija izaziva žaljenje", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Široka podrška ruskoj inicijativi i broj koautora koji rastu iz godine u godinu potvrđuju važnost borbe protiv veličanja nacizma i neonacizma, čuvajući istorijsko pamćenje naroda o lekcijama iz Drugog svetskog rata, koji je ljudima doneo nebrojene patnje, o onima koji su dali svoje živote za pobedu, stoji u saopštenju, preneo je TAS S.

- U skladu s tim, stav zemalja koje nisu podržale rezoluciju pod izgovorom navodne zabrinutosti za slobodu izražavanja, duboko je za žaljenje - navelo je Ministarstvo.

Ovo je tema koja bi trebalo da ujedini članice UN, posebno kada se ima u vidu da će sledeće godine biti obeležena 75. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu, istaknuto je saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

Osnivanje Ujedinjenih nacija bilo je odgovor zemalja pripadnica antihitlerovske koalicije na strahote i zločine nacizma, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je Rusija uverena da je istorijska pobeda zajedničko nasleđe svih zemalja članica UN.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje podstiču savremene oblike rasizma i ksenofobije.

Ukupno 133 zemlje, četiri više nego prošle godine, podržale su dokument.

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina tradicionalno su glasale protiv.

Suzdržane su bile 52 države, uključujući Austriju, Francusku, Tursku, Češku i Slovačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading