Pola američkog budžeta za PENTAGON! Trampove Svemirske snage dobile povećanje od 22 milijarde

Autor:

Svet

17.12.2019

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp sa nestrpljenjem očekuje da stavi potpis na zakon o vojnom budžetu za fiskalnu 2020. godinu, koji je odobren u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a potom prosleđen na usvajanje u Senat, u kojem njegovi republikanci imaju većinu.

RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug/AP/fotomontaža
Trampove Svemirske snage dobile povećanje od 22 milijarde

Novi vojni budžet je probio sve dosadašnje rekorde sa 738 milijardi dolara, između ostalog namenjenih za finansiranje izgradnje zida na granici SAD i Meksika, nastavak američke pomoći snagama na čelu sa Saudijskom Arabijom, koje ratuju u Jemenu, ali pre svega na ono što je Trampov prioritet, a to su Svemirske snage, novi rod vojske koji je on uspostavio. Povećanje davanja na vojsku u odnosu na prošlu godinu iznosi 22 milijarde dolara, što znači da će najveći deo sredstava biti usmeren u do sada nepostojeći, šesti rod oružanih snaga SAD. Iako vojni budžet nije dostigao 750 milijardi dolara, koliko je Tramp prvobitno zahtevao, šef Bele kuće je više nego zadovoljan sumom koju su dogovorili republikanski i demokratski kongresmeni.

- Odmah ću potpisati ovaj istorijski zakon o odbrani - napisao je oduševljeni Tramp na Tviteru.

Foto: Srpski telegraf

Novi vojni budžet je za 120 milijardi dolara veći u odnosu na poslednji, koji je usvojen u administraciji nekadašnjeg demokratskog predsednika Baraka Obame, a iznosi više od polovine ukupnog američkog budžeta za narednu godinu, koji bi trebalo da bude 1,37 biliona (1.370 milijardi) dolara. U tom budžetu, koji je 49 milijardi dolara veći u odnosu na prethodni, predviđeno je da 632 milijarde dolara bude potrošeno na potrebe koje nisu vezane za odbranu, poput obrazovanja, urbanog razvoja, zdravstva i drugih oblasti.

Ukrajini 300 miliona dolara za rakete i lansere

U okviru budžeta SAD 300 miliona dolara namenjeno je za vojnu pomoć Ukrajini za narednu godinu, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko najavio je da će deo tog novca biti iskorišćen za kupovinu ubojitog oružja. SAD su prvu isporuku raketnih kompleksa "Džavelin" Ukrajini odobrile u martu 2018. godine u vrednosti od 47 miliona dolara. U međuvremenu odobrena je još jedna isporuka u vrednosti od 40 miliona. Radi se o 150 raketa i propratnoj opremi. Pored toga, Ukrajina namerava da kupi i deset lansera.

Trampovi protivnici iz redova demokratskih kongresmena, koji su besni na stranačke kolege koje su pristale na kompromis sa republikancima, kažu da je za 120 milijardi dolara razlike između Obaminog poslednjeg i Trampovog najnovijeg vojnog budžeta moglo da se plati besplatno studiranje za svakog Amerikanca koji želi na fakultet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ne mogu to svi

02.03.2020 08:48

oni unaprijed trose pare koje nemaju jer dovoljno da ih naruce iz stamparije. to nikom do sad nije poslo za rukom a da nije propao osim da drugima prijeti ratom ukoliko taj bezvrijedan papir ne prihvati