(VIDEO) Otkriveni ostaci atomskih proba u okeanu: Ovo su POSLEDICE!

Autor: Republika

Svet

13.12.2019

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove fotografije su videli svi: veliki oblak u obliku pečurke izdiže se iz Tihog okeana i uništava brodove koji su tamo namerno ostavljeni kako bi se videla moć nuklearnog rata, podseća BBC. Danas, 73 godine kasnije, naučnici su se vratili na Bikini kako bi napravili kartu morskoga dna. Krater je još uvek tu, kao i ostaci svih plovila.

Foto: youtube.com/CBIFBISBIpoliceDHODY
Bikini je izabran jer je udaljen od svega, ali ima veliku i pristupačnu lagunu...

- Bikini je izabran jer je udaljen od svega, ali ima veliku i pristupačnu lagunu - rekao je vođa istraživanja Art Trembanis sa Univerziteta Delaver.

- U to vreme, Bob Houp, inače slavni komičar, duhovito je rekao kako smo odmah po završetku Drugog svetskog rata otkrili jedino mesto na Zemlji koje je ostalo netaknuto i dignuli ga u vazduh.

Bomba postavljena na 27 metara dubine imala je snagu 21 kilotone.

Eksplozija je u vazduh odbacila dva miliona tona vode, peska i korala pretvorenih u prah. Upskos izvanrednom oslobađanju energije, dr. Trembanis je verovao da je većina izbrazdanog morskog dna do sada već pokrivena sedimentom. Umesto toga, njegov interdisciplinarni tim okeanografa, geologa, pomorskih arheologa i inženjera zatekao je jasno definisanu depresiju. Koristeći sonar, oni su mapirali strukturu duboku deset i široku 800 metara.

- Koristili smo naprednu sonarnu tehnologiju, mogli smo naslikati celu scenu - kazao je. Zaključak je bio jasan, krater je još tu.

- Priroda nam i dalje pokazuje ranu koju je zadobila bombom - rekao je dr. Trembanis novinarima. Obavljena su zapravo dva američka testiranja koja su nazvali Able i Baker. Oba su sprovedena na istom atolu a operacija se zvala Crossroads. Baker je obavljen uz atomsku bombu koju su nazvali Helen of Bikini.

- Čini se kao da je u Zemlju udarila lično Kapetanica Marvel - rekao je dr. Trembanis novinarima na sastanku Američke geofizičke unije gde im je predočio rezultate istraživanja. - Želeli smo skinuti zavesu i stvarno otkriti šta se tamo dogodilo, a to se nije učinilo posljednjih 30-ak godina. U to vreme ronioci su mogli ući u to područje ali im je kretanje bilo ograničeno jer nije bilo savremenih tehnologija - rekao je za BBC News. Ovaj put koristili su naprednu sonarnu tehnologiju, pa su dobili i snimke celokupne površine i posledica.

- Prvo istraživanje krajem 80-ih, gledano iz današnje perspektive je kao da Grand Canyon obilazite noću sa svetiljkom. Današnja istraživanja su kao da Grand Canyon razgledate usred sunčanog dana - rekao je Termbanis.

- Mogli smo videti potopljene brodove, mogli smo videti da taj krater još uvek postoji i da nam priroda i dalje pokazuje ovu svoju ranu - rekao je istraživač. Izuzetno je što krater ima strukturu koja pomalo liči na latice ruže. To je dokaz da je sav taj materijal isprva bačen u nebo, a zatim je tonuo kroz vodeni stup i širio se morskim dnom. Deo motivacije za istraživanje bilo je bolje razumevanje kontinuiranog uticaja na okolinu. Iako su nivoi radijacije znatno smanjeni, neprestanu opasnost od zagađenja šire brodovi koji su namerno potopljeni da bi se videli rezultati eksperimenta.

Ova plovila - iz američke, japanske i nemačke stare mornaričke flote - nisu bila uopšte pripremljena da bi jednog dana bila potopljena i pretvorena u veštačke grebene. Umesto toga, scenario ratnih igara zahtevao je da se oni ostave na mestu gde se baca atomska bomba, a da niko nije znao za eksperiment govori i činjenica da na tim brodovima i dalje ima goriva i municije.

- I sad se širi miris nafte s američkog nosača aviona Saratoga. Nagato - japanski brod - koji se koristio za planiranje napada na Perl Harbur - imao je goriva koje i danas izlazi iz njega i širi se nekoliko kilometara. Dok se brodovi i dalje raspadaju u vodi, to zagađenje moglo bi postati mnogo veći problem - rekao je dr. Trembanis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading