ŠOKANTNA ODLUKA SENATA SAD: Turci izvršili genocid nad Jermenima

Autor: Tanjug

Svet

12.12.2019

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Senat danas je doneo istorijsku odluku da se izglasa rezolucija prema kojoj Turska jeste kriva za genocid nad Jermenima. Rezolucija je usvojena jednoglasno, objavio je Jermenski nacionalni komitet Amerike (ANCA).

RepublikaFoto: wikipedia.org
Foto: Ilustracija

Donešenjem rezolucije za koju su se zalagali senatori Robert Menendez i Ted Kruz po prvi put je Senat jedno od najvećih zakonodavnih tela SAD priznalo genocid nad Jermenima.

Ovom rezolucijom Senat je udario na Trampovo protivljenje ovog čina i podršku turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog istrbljenja miliona hrišćana.

- Vreme je da se izvršna grana vlasti se pridruži Kongresu i okonča bilo kakvo američko saučesništvo u lažima Ankare. Zajedno, predsednik i Kongres trebalo bi da uspostave trajnu i proaktivnu politiku koja odbacuje laži Turske, osporava opstrukciju pravde u Ankari i sarađuje sa jrmenskim i turskim zainteresovanim stranama na priznanju ovog zločina - navodi se.

Rezolucija armenskog genocida (S.Res.150) potvrđuje: 1) odbijanje poricanja jermenskog genocida, 2) kontinuirano službeno priznavanje i pamćenje ovog zločina od strane vlade SAD i 3) podršku obrazovanju Genocid nad Jermenima kako bi se pomoglo u sprečavanju savremenih zločina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading