MINISTAR POLICIJE RADIO ZA EL ČAPA

Autor:

Svet

11.12.2019

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši meksički ministar za bezbednost Henaro Garsija Luna (52) uhapšen je u SAD i optužen za primanje mita od narko-kartela Sinaloa, koji je vodio Hoakin El Čapo Guzman, najpoznatiji narko-bos, koji sada služi doživotnu zatvorsku kaznu u Americi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
El Čapo

Garsija Luna je optužen da je omogućio ovom kartelu da neometano radi u Meksiku, za šta je dobio više miliona dolara, preneo je BBC. Američko državno tužilaštvo je saopštilo da je on garantovao kartelu bezbednost tokom isporuka narkotika i pristup osetljivim informacijama. Nekadašnji pripadnik kartela Hesus Sambada je 2018. na suđenju El Čapu svedočio da je lično i u tajnosti ministru predao najmanje šest miliona dolara u ime svog starijeg brata Ismaela, jednog od šefova Sinaloe. Prema rečima Sambade, novac je predat na dva sastanka u restoranu u Meksiku u periodu od početka 2005. do kraja 2007. godine.

Garsija Luna, koji je na čelu meksičkog ministarstva za bezbednost bio od 2006. do 2012, a pre toga od 2001. godine vodio tamošnju Federalnu istražnu agenciju, ranije je negirao bilo kakve zloupotrebe službenog položaja. Inače, on sada živi na Floridi, a pred federalnim sudom u Bruklinu optužen je po tri tačke za zaveru za šverc kokaina i davanje lažnog iskaza. On je u ponedeljak uhapšen u Dalasu, a tužilaštvo je navelo da će tražiti da bude prebačen u Njujork.

Nekada smatran moćnim saveznikom SAD u borbi protiv narko-kartela

Tužilac Ričard Donahju je izjavio da je Garsija Luna primio milione dolara od El Čapa dok je "kontrolisao meksičku federalnu policiju i bio odgovoran za obezbeđivanje javne bezbednosti u Meksiku".

El Čapovog sina Meksikanci uhvatili, pa pustili

Ovidio Guzman Lopez, 28-godišnji El Čapov sin, uhvaćen je u oktobru u akciji meksičke federalne policije i vojske sa ciljem izručenja SAD, ali je njegov brat Ivan, čim je čuo za to, odmah naredio da 700 teško naoružanih pripadnika narko-kartela Sinaloa povede rat na ulicama grada Kulijakana, napadajući civilne i vladine objekte, zbog čega je Ovidio pušten. On je jedan od četvoro El Čapove dece iz njegovog drugog braka. El Čapo je imao još dve žene i najmanje šestoro dece. Ovidio je sa starijim bratom Ivanom preuzeo kontrolu nad kartelom Sinaloa nakon što je njihov otac uhapšen i izručen SAD 2017. godine.

- Hapšenje pokazuje našu odlučnost da privedemo pravdi one koji pomažu kartelima u nanošenju razorne štete SAD i Meksiku, nezavisno od položaja na kojima su bili dok su činili krivična dela - rekao je Donahju.

Garsija Luna je svojevremeno smatran moćnim saveznikom SAD u pokušajima da se meksički karteli spreče u snabdevanju američkog crnog tržišta kokainom i drugim drogama, ali je i pre bio pod sumnjom za primanje mita.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading