(FOTO) NA MESTU ZLOČINA: Merkelova stigla u Aušvic!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.12.2019

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u posetu Memorijalu Aušvic-Birkenau, nekadašnjem nemačkom nacističkom koncentracionom logoru, prvi put otkako je pre 14 godina došla na vlast.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prošla pored natpisa "Rad oslobađa"

Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis "Rad oslobađa".

Merkelova je donela i donaciju od 60 miliona evra namenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije - baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova je donela i donaciju...

Nemačka je već poklonila 60 miliona evra kada je fond osnovan pre deset godina, saopštio je Memorijal Aušvic-Birkenau.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Angela Merkel je posetila i odala poštovanje žrtvama drugih nacističkih logora, a u izraelskom muzeju holokausta i memorijalu Jad Vašem bila je pet puta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Memorijal Aušvic-Birkenau

Snage nacističke Nemačke ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu.

Logor je oslobodila sovjetska armija 1945. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading