UDAR EU NA ASTEROIDE: Svemirska agencija aktivira misiju "Hera", cilj je samo jedan - sprečavanje kataklizme!

Autor: Republika

Svet

02.12.2019

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski ministri zaduženi za Evropsku svemirsku agenciju (ESA) odobrili su misiju Hera koja će ispitati da li deflekcija može spasiti čovječanstvo od opasnosti koju predstavljaju asteroidi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom misije Hera vredne 320 miliona evra ESA i američka svemirska agencija NASA poslaće dve letelice do sistema asteroida nazvanog Didimos. NASA će prvo izazvati sudar svoje sonde DART s manjim asteroidom pod nazivom Didimun, a to će snimiti italijanski satelit LICIACube. Hera će stići posle i mapirati krater udara i izmeriti masu asteroida.

Također, Hera će nositi dva CubeSat satelita koji mogu leteti veoma blizu površine asteroida pre nego je dodirnu. Ova male letelice veličine aktovke će delovati kao dronovi pa će skupljati ključne podatke o krateru, odnosno mestu udara, a potom podatke poslati naučnicima uključujući masu asteroida. Ovi podaci će im pomoći da odrede sastav asteroida. Cilj je pretvoriti deflekciju asteroida u tehniku odbrane planete.

S obzirom na činjenicu da Didimun orbitira oko većeg partnera, naučnici bi trebali moći da izmere efektt DART-a na njegovu putanju. Manji asteroid je slične veličine kao i Velika piramida u Gizi, tako da bi mogao uništiti ceo grad ukoliko bi udario u Zemlju. Međutim, ova misija je zahtjevna jer su oba asteroida relativno mala, a dosad nijedna letelica nije letela prema tako malim svemirskim telima.

Udar asteroida je malo verovatan scenario i moguće ga je sprečiti za razliku od zemljotresa i erupcije vulkana.

"Moramo pažljivo pratiti oko 2.000 objekata u blizini Zemlje kako se ne bismo pridružili kolekciji predivnih dinosaura", izjavio je istraživač Holger Sierks za Space.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading