Nesvakidašnje spašavanje jedne zemlje: Španijel razotkrio slučaj ubistva novinarke na Malti!

Autor:

Svet

01.12.2019

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedelja puna hapšenja i ostavki, drame i besa kakvi na Malti nisu viđeni generacijama možda se ne bi ni desila da nije bilo oštrog njuha policijskog psa zvanog Piter.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest na Malti

Ovaj španijel je 13. novembra, dok je proveravao putnike na letu iz Valete za Istanbul, kod jednog od njih nanjušio mnogo novca i odmah alarmirao policajce. Britanski Gardijan navodi da su carinici u prtljagu pronašli 210.000 evra, pa je pozvana finansijska policija. Istraga je dovela do hapšenja taksiste Melvina Teume, koji je tokom saslušanja izneo senzacionalnu tvrdnju da je bio posrednik u ugovaranju ubistva najpoznatije istraživačke novinarke na Malti Dafne Karuane Galicije, koje se desilo pre dve godine.

Posledica Teuminih tvrdnji je najveće političko previranje u najmanjoj državi EU još od šezdesetih godina prošlog veka, kada je stekla nezavisnost. Teuma je u zamenu za imunitet otkrio detalje ubistva, nakon čega je usledio niz hapšenja i ostavki u Valeti, a najsenzacionalnija je bila njegova tvrdnja da je čovek koji je platio 150.000 evra za ubistvo novinarke ugledni biznismen Jorgen Feneč.

Malta kapija za ulazak sumnjivog novca

Gardijan navodi da se Malta koristi kao kapija za ulazak novca koji potiče iz Libije, Azerbejdžana, Rusije, pa čak i Venecuele, u Evropu. Navodi se da je 2018. godine Evropska centralna banka ukinula licencu za rad banci Pilatus, čije je poslovanje prva istraživala ubijena novinarka Karuana Galicija, nakon što su američki istražitelji uhapsili iranskog vlasnika zbog kršenja sankcija SAD prema Iranu.

Usledilo je hapšenje Feneča dok je pokušavao da napusti Maltu na svojoj jahti, a tokom ispitivanja on je svedočio protiv Kita Šembrija, šefa kabineta premijera Džozefa Muskata. Šembri je zatim uhapšen, pa pušten iz zatvora, a Maltežani zbog toga traže ostavku premijera. Posle dve godine zastoja vlasti su proteklih dana ubrzale istragu u slučaju Karuane Galicije, koja je poginula 2017. godine prilikom eksplozije bombe podmetnute pod njen automobil.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šembri, Muskat, Kardona, Mizi

Muskatova vlada odlučila je da odbije zahtev za davanje imuniteta Feneču, koji je u petak pušten uz kauciju, da bi potom njegovi advokati saopštili da je spreman da svedoči protiv visokih zvaničnika u zamenu za imunitet, uključujući i Šembrija, koji je protekle sedmice napustio funkciju Muskatovog šefa kabineta. Feneč je juče i zvanično optužen za učešće u ubistvu novinarke, a sud, pred kojim se izjasnio da nije kriv, odlučio je da mu zamrzne sva finansijska sredstva.

Dejli mejl navodi, pozivajući se na izvore iz Muskatove stranke, da će premijer Malte zbog sve većih kritika na njegov račun zbog neuspeha da pronađe ubicu novinarke podneti ostavku 18. januara naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading