SAD gube bitku! Kina je najjača svetska sila!

Autor:

Svet

29.11.2019

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je i zvanično postala centralna sila u globalnoj politici. Sa 276 diplomatskih misija, uključujući ambasade, konzulate i stalne misije pri međunarodnim organizacijama, Kina je prešišala SAD po veličini diplomatske mreže.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Iako je Vašington decenijama dominirao, sa trenutnih 273 diplomatskih misija ostali su da kaskaju za Kinom, navodi američki Forin Afers. Ova promena bi mogla da predstavlja prekretnicu u takmičenju velikih sila imajući u vidu da su SAD nekada uživale globalni primat u toj oblasti, ali sada se odnos izjednačava.

Peking je, naime, otvorio pet novih ambasada u poslednje dve godine, i to u Burkini Faso, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gambiji i Sao Tome Principeu.

Dok su Peking i Vašington izjednačeni po broju ambasada, Kina je neprevaziđena po broju konzulata u svetu, kojih ima 96, u odnosu na SAD, koje ih imaju 88. Fokus Kine na konzulate je u skladu sa njenim usredsređivanjem na unapređenje ekonomske diplomatije u odnosu na tradicionalnu.

Tako je 41 konzulat Kine lociran u Aziji, a 28 ih je u Evropi, što je u skladu sa kineskom infrastrukturnom inicijativom "Pojas i put", čija se vrednost meri trilionima dolara, a cilj joj je da bolje poveže Kinu sa ovim regionima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading