RUSI POŠTUJU DOGOVOR: Pokazali Amerima raketni sistem "Avangard"

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

26.11.2019

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska je demonstrirala američkim stručnjacima raketni sistem "Avangard" sa hipersoničnim krstarećim blokom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Avangard

- U okviru realizacije Sporazuma između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja, u periodu od 24. do 26. novembra 2019. godine, američkom timu inspektora je na teritoriji Rusije demonstriran raketni sistem "Avangard" sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom - navodi se u saopštenju ruske vojske.

Sistem "Avangard" će biti uvršten u sastav naoružanja u decembru, ističe se.

Hipersonični raketni sistem "Avangard" može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave. To je moćno strateško oružje koje će garantovati bezbednost Rusije u narednih nekoliko decenija.

"Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Zapadni mediji komentarišu da će hipersonični „Avangard" omogućiti Kremlju da pretekne SAD i Kinu u toj oblasti.

Krajem prošle godine je Ministarstvo odbrane Rusije uspešno testiralo „Avangard". Raketa je lansirana sa područja Dombarovski u Orenburžju i pogodila je cilj na Kamčatki udaljen oko 6.000 kilometara.

Tako je program testiranja letova rakete sistema „Avangard" u potpunosti ispunjen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading