Detalji najveće pljačke u istoriji: Lopovi odneli blago svetske kulturne baštine koje je moguće prodati

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.11.2019

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka policija potvrdila je danas da je jutros opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muzej u Drezdenu

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu. Zatim se vidi kako razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade.

Direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu, prenosi Rojters.

- Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu - rekao je njen kolega Dirk Sindram.

U muzeju je oko pet sati ujutro došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom, a lopovi su upali u muzej najverovatnije kroz prozor, saopštila je policija i navela da su počinioci još u bekstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Policija intenzivno radi na pronalaženju počinioca

Saopšteno je da je muzej bio zaštićen nevidljivim bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije "iznutra".

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading