NOVA HAPŠENJA U AUSTRIJI ZBOG AFERE "IBICA": Srbin obučavao lažnu rusku milijarderku

Autor:

Svet

20.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhapsila osobe u vezi sa aferom "Ibica", zbog koje je pala vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastijanom Kurcom, a među uhapšenima su i Srbin i Austrijanac bosanskog porekla.

RepublikaFoto: youtube.com/FALTER
Afere koja je srušila Štrahea

Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večere na Ibici od pre dve godine, tokom koje je tadašnji lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe obećao navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci je privedeno, a prema dokumentu tužilaštva, polazi se od toga da su nameravali da za novac ucenjuju Štrahea.

On je, posle pojavljivanja video-snimaka, podneo ostavku na sve političke funkcije, a usled toga izglasano je nepoverenje vladi.

Među osumnjičenima se nalazi direktor konsalting firme, kao i njegova saradnica, inače bivša devojka detektiva. Prema pisanju Salcburger nahrihtena, u nalogu tužilaštva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi. Dvoje je uhapšeno u Salcburgu, a radi se o 39-godišnjem Austrijancu bosanskog porekla i 52-godišnjem Srbinu.

 

 

Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku i uz to falsifikovali dokumenta. Prema tužilaštvu, detektiv je jednom saučesniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 evra za prikupljeni materijal.

Uz to, ta lica su organizovala snimanje na Ibici kako bi, prema tužilaštvu, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24. jula 2017. godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini učesnici u aferi "Ibica" proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv Štrahea.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading