(FOTO, VIDEO) Šri Lanka ima novog predsednika

Autor: blic.rs, Republika

Svet

17.11.2019

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicioni kandidat i bivši ministar odbrane Gotabaj Rajapakse pobedio je na predsedničkim izborima u Šri Lanci, obećavši da će zaštiti zemlju od terorističkih pretnji nakon bombaškog napada na Uskrs ove godine.

Foto: youtube.com/Al Jazeera English
Gotabaj Rajapakse

Rajapaksa, koji će u ponedeljak položiti zakletvu u budističkom hramu, novi je u nizu nacionalističkih vođa koji su pobedili na izborima n atalasu nezadovoljstva i strahova većinskih zajednica.

U prvoj izjavi nakon pobede nad kandidatom vladajuće stranke Sajitihom Premadasom, poručio je da će biti vođa svih građana, njih 22 miliona, nezavisno od njihovog etničkog i verskog indentiteta.

Novi predsednik je osvojio 52.25 odsto glasova na izborima održanim u subotu, dok je njegov najveći kandidat osvojio 41.99 odsto.

Građani od predsednika očekuju da oživi zemlju koja trpi najveći pad u poslednjih 15 godina, potstaknut krizom u turističkom sektoru nakon bombaških napada 21. aprila u kojima je poginulo više od 250. 000 ljudi.

Rajapaksa (70) je inače mlađi brat bivšeg predsednika Mahinde Rajapakse, koji je bio na vlasti od 2005. do 2015. godine.

Bio je ministar odbrane za vreme vladavine svojeg brata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading