Sutra izbori u Španiji: Premijer Sančez u velikom problemu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.11.2019

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Španiji se sutra održavaju parlamentarni izbori, ali je neizvesno da li će rezultati biti takvi da mogu doneti rešenje političke krize.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pedro Sančez

Kako ocenjuje evropski portal "Politiko", nakon izbora postoji mogućnost da se premijer Pedro Sančes i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego sada.

Predizborne ankete govore da će Socijalistička partija ponovo odneti pobedu, ali sa manje ili istim brojem poslaničkih mesta u parlamentu, odnosno sa oko 120 od 350, tako da neće imati većinu, prenose mediji.

Sančes se zbog toga suočava sa istim problemom, da uveri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom. Ranije bi socijalisti verovatno ušli u koaliciju sa levičarskim Podemosom, ali oni od aprilskih izbora nisu u dobrim odnosima, a i svakako imaju male šanse da zajedno osvoje dovoljno mesta da formiraju vladu, navodi Rojters.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partije krajnje levice Podemos i desničarske Siudadanos.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost, kao i to što je stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u nacionalni parlament na poslednjim izborima održanim u aprilu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading