Stoltenberg: Islamska država živi i nakon Bagdadijeve smrti

Autor: Blic, Republika

Svet

03.11.2019

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da smrt vođe Islamske države Abu Bakr al Bagdadija predstavlja prekretnicu u borbi protiv ove terorističke organizacije, ali je i upozorio da ova borba nije ni približno završena. Stoltenberg je rekao da je Islamska država nekada kontrolisala ogroman deo Sirije i Iraka i da međunarodna koalicija, čiji deo je i NATO, mora da osigura da se ta ekstremistička grupa ne vrati na ta područja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Generalni sekretar NATO-a je istakao da Islamska država više nema teritorije, ali je još živa. - Islamska država ima ćelije spavača, tajne mreže i radi na tome da se vrati. Naša misija još nije potpuno završena - rekao je Stoltenberg za nemački "Bild".

Stoltenberg kaže da ne dovodi u pitanje članstvo Turske u Alijansi i pored vojne operacije Ankare na severu Sirije.

Iako su postupke Turske osudile mnoge članice Alijanse, Stoltenberg i dalje vidi Ankaru kao važnog partnera i igrača u regionu, dodajući da je nasilje na severoistoku Sirije smanjeno nakon turske operacije. Prema njegovim rečima, Turska je odigrala ključnu ulogu u slabljenju Islamske države pomažući SAD u neutralizaciji Al Bagdadija, čija smrt nije donela kraj kalifata.

On se osvrnuo na činjenicu da je Turska jedina zemlja koja je primila 3,6 miliona izbeglica iz Sirije i jedina saveznica koja se suočila sa toliko terorističkih napada. - Upravo zbog svega toga borba protiv Islamske države u Siriji mora da se nastavi - rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio predlog nemačkog ministra odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da bude formirana međunarodna zona bezbednosti na severu Sirije na granici sa Turskom pod pokroviteljstvom UN. On je naglasio značaj novih ideja s ciljem rešavanja sukoba.

Ankara je prošlog meseca pokrenula vojnu operaciju "Mirno proleće" na severoistoku Sirije kako bi očistila prostor od kurdske milicije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading