SAD: Uzbunjivač spreman da odgovori na pitanja republikanaca

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.11.2019

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat uzbunjivača čija je prijava o navodnim dogovorima predsednika SAD i Ukrajine, Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, pokrenula istragu o opozivu Trampa, rekao je da je njegov klijent spreman da odgovori u pisanoj formi na pitanja republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Advokat Mark Zaid rekao je za Si-Bi-Es njuz da je razgovarao s najviše pozicioniranim republikancem u Obaveštajnom odboru Predstavničkog doma Devinom Nunesom, i da mu je preneo da je uzbunjivač spreman da odgovori na pitanja republikanaca pod zakletvom, ako ih oni predaju njegovom pravnom timu u pisanoj formi. AP navodi da bi takva ponuda omogućila republikancima da postave pitanja uzbunjivaču i zaobiđu predsedavajućeg tog odbora, Adama Šifa iz Demokratske partije.

Zaid je rekao da uzbunjivač jedino neće odgovoriti na pitanja u vezi s njegovim identitetom. Tramp je zatražio da se otkrije ime uzbunjivača jer je on, kako tvrdi, dao lažne informacije, preneo je prethodno Rojters.

Istraga o opozovu Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa pošto je objavljen izveštaj uzbunjivača, u kojem se navodi da je Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading