Odluka je pala! Posle Putinovog potpisa - gašenje interneta?!

Autor: Republika

Svet

01.11.2019

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Vladimira Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Vlada namerava da stvori infrastrukturu za "suvereni" internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih hakerskih napada. S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao vid još veće cenzure.

- Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom - rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

On objašnjava da se novim zakonom menjaju dosadašnji uslovi poslovanja u kojima su davaoci internet usluga poslovali, odnosno uslovi slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontroliše kada hoće i koliko hoće.

Prema novom zakonu, internet promet u Rusiji usmeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura bi tek trebalo da se izgradi, dok se od internet kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da obezbde i instaliraju opremu potrebnu za uspešnu tranziciju.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega ke na hiljade ljudi protestovalo protiv zakona koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao još u maju.

Portparol Kremlja međutim tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading