Rusija pušta u rad internet van domašaja Amerike

Autor:

Svet

31.10.2019

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi se zaštitio održivi rad interneta u slučaju pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva, Rusija je odlučila da usvoji Zakon o "suverenom internetu - Runetu", koji sutra stupa na snagu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Analitičari kažu da se, pre svega, odnosi na pretnje iz SAD s obzirom na to da one preko svojih servera kontrolišu globalni internet.

Kako je naveo Vitalij Vehov, stručnjak za informacionu bezbednost sa moskovskog tehničkog univerziteta "Bauman", Rusija će ovako postati u potpunosti nezavisna u slučaju da se isključe glavni veb-serveri koji se nalaze u drugim državama.

Vehov: Od sada ruske državne strukture neće biti na "listi za odstrel"

- To znači da će uprkos tome internet normalno funkcionisati na teritoriji Ruske Federacije. Zahvaljujući sopstvenoj opremi, veb-serverima i domenima, ruske državne strukture neće biti na "listi za odstrel" - objašnjava Vehov.

Ruski internet-operateri još krajem septembra počeli su da montiraju neophodnu opremu kako bi se osigurao stabilan rad Runeta, a testiranje aparature sprovedeno je u nekoliko regiona Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading