(VIDEO) Pentagon objavio novi ŠOK snimak likvidacije ozloglašenog vođe Islamske države

Autor:

Svet

31.10.2019

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je objavio nove detalje i snimke specijalne akcije u kojoj je prošle subote ubijen ozloglašeni vođa Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi.

RepublikaFoto: Twiter.com/screenshot
Abu Bakr al Bagdadi

Američki general Kenet Mekenzi, koji je nadgledao ovu tajnu operaciju rekao je da je u njoj ubijeno šest boraca ISIS, uključujući Bagdadija, dodavši da su u okršaju ubijeni i pripadnici drugih militantnih grupa.

On je naglasio da nijedan američki specijalac nije povređen u akciji, osim psa koji je pretrpeo strujni udar, ali se oporavio. 

- Kad je postalo jasno da smo dobili jasne obaveštajne podatke o njegovom skrovištu, razvili smo plan dizajniran kako bi ga uhvatilo ili ubili i počeli smo da pripremamo tim za specijalne operacije za tu misiju- izjavio je Mekenzi, dodavši da se Bagdadi skrivao na severozapadu Sirije, nedaleko od turske granice, u pokrajini Idlib, kako bi izbegao intenzivni pritisak pod kojim je ISIS bio u drugim područjima Sirije.

Tim specijalaca upao je na lokaciju helikopterima za transport, a imao je vazdušnu podršku borbenih helikoptera, aviona lovaca četvrte i pete generacije, kao i dronova, pojasnio je američki general, naglasivši da je predsednik SAD Donald Trump odobrio plan za akciju.

Kad su se američke letelice približile skrovištu, borci na tlu otvorili su vatru na njih. To nisu bili borci ISIS-a, kako smatra Mekenzi, ali s obzirom da su napali američke snage, ubijeni su u dva vazdušna udara. 

Kada su specijalci okružili skrovište, pozvali su sve unutra da se mirno predaju. 

- One koji su izašli iz zgrade, pretražili smo za slučaj da imaju oružje ili eksploziv i udaljili. Američke snage su kasnije pustile civile. Grupa, među kojima je bilo i 11 dece, je sve vreme tretirana humano- istakao je Mekenzi.

Međutim, u Bagdadijevom skrovištu je ostalo petoro članova ISIS koji su predstavljali pretnju snagama, odbijali da se povinuju naredbama na arapskom da se predaju i na kraju su ubijeni. Usmrćeno su četiri žene i jedan muškarac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading