Turska na izlaznim vratima NATO?!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

30.10.2019

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema jednom istraživanju javnog mnjenja, većina Nemaca je za isključenje Turske iz NATO. Tu ideju podržavaju i mnogi političari u toj zemlji.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA
Foto: Ilustracija

DW analizira koliko je ta ideja realna.

Turska vojna operacija "Izvor mira" na severu Sirije dodatno je opteretila odnose Ankare sa NATO. Pozivi da se Turska isključi iz zapadne vojne alijanse sve su glasniji. Pored političara nemačke Levice, i Rolf Micenih, šef poslaničke grupe Socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu dovodi u pitanje članstvo Turske u Alijansi.

Jedan veliki broj Nemaca takođe deli taj beskompromisni stav. U anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, urađenoj po nalogu nemačke novinske agencije DPA, 58 odsto Nemaca izjasnilo se da Tursku treba isključiti iz NATO zbog njene invazije na severu Sirije.

Samo 18 procenata je bilo protiv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Za Ankaru je vojna operacija u Siriji bila veliki uspeh. Za početak, sprečeno je osnivanje kurdske države.

Kurdske paravojne formacije, koje je Ankara okarakterisala kao terorističke, u saradnji sa Rusijom proterane su sa sirijsko-turske granice. Operacija je Ankari pomogla i da se približi svojim bezbednosno-političkim ciljevima, koji su istovremeno fundamentalno u sukobu interesa s većinom zemalja-članica NATO. Jer, akcija nije samo ojačala tzv. „Islamsku državu" (IS) i olakšala bekstvo boraca IS - što su najčešće kritike koje se čuju sa Zapada - već je i ojačala najvećeg konkurenta NATO, Rusiju. Operacija „Izvor mira" učvrstila je pozicije Moskve u Siriji, a Siriju pak etablira kao „vazalsku zemlju" Kremlja.

 

 

Dok najveći broj zemalja NATO kritikuje tursku operaciju - kao i nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas koji kaže da je ona „u suprotnosti sa međunarodnim pravom" - turska vlada to vidi kao borbu protiv terorizma.

- Ne očekujemo da nas okrivljuju, već očekujemo znak solidarnosti NATO-partnera - odgovara na kritike turski ministar spoljnih poslova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Strah od Rusije?

Napetost između Ankare i NATO poslednjih meseci u stalnom je porastu. Posebno spor oko ruskog protivvazdušnog sistema S-400, pokazao je koliko ima malo poverenja između Turske i ostalih članica NATO. Ankara je odlučila da ne uzme američki odbrambeni sistem i umesto toga nabavila je sistem S-400 zemlje protivnice NATO - Rusije. Zapad je to nevoljno prihvatio zbog ozbiljne zabrinutosti za bezbednost. Strahuje se da Kremlj, putem radarske tehnike S-400, može da dođe do tajnih informacija NATO. Amerikanci su bili toliko ozlojeđeni zbog toga što je to Ankara uradila na svoju ruku, da su toj zemlji-članici Alijansi postavili ultimatum i zapretili ekonomskim sankcijama, piše DW.

Tako napet odnos između dve zemlje-članice NATO do sada nije viđen. Na sam dan kada je počela turska vojna ofanziva, američki predsednik Donald Tramp lično je pretio svom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da će „uništiti tursku privredu".

Pored toga, brige NATO-partnera izaziva i to što bi vojna i spoljnopolitička saradnja sa Moskvom mogla da dovede do toga da se Ankara okrene od svojih zapadnih partnera. Ankara navodno igra na strategiju ruskog predsednika Putina, a eksperti polaze od toga da ruski predsednik sa svojom turskom politikom pokušava da unese razdor u NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Da li će Turska biti isključena iz NATO?

Među nemačkim stanovništvom, vlada raspoloženje za isključivanje Turske iz NATO, ali čisto pravno gledano to je zapravo neverovatno, pa i nemoguće. Ugovor NATO ne predviđa da neka zemlja-članica može da bude isključena. No, jedna zemlja-članica može sama da na osnovu člana 13 istupi iz Alijanse.

Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel ocenio je za list „Tagesšpigel" da bi izlazak Turske iz NATO bi predstavljao „novi veliki rizik na istočnim granicama EU". Bez Turske bi i Alijansa bila mnogo manje sposobna da geopolitički deluje, na primer u borbi protiv terorizma ili rešavanju problema kretanja izbeglica. Pri tom je turska vojska druga po veličini armija u čitavoj Alijansi. Izlazak te zemlje ograničio bi odbrambene kapacitete Saveza.

 

Da li će Turska sama napustiti NATO?

I ta varijanta je malo verovatna. NATO i Turska zavise jedno od drugog. NATO Ankari otvara platformu za razgovor sa moćnim zemljama sveta. Pri tom Turska je spoljnopolitički veoma izolovana. To ništa bolje ne potvrđuje od upravo ove akcija na severu Sirije, jer je gotovo kompletna međunarodna zajednica - čak i arapske i muslimanske zemlje - protiv intervencije. A imati vojnu zaštitu najjačeg vojnog saveza na svetu, za Tursku je faktor bezbednosti kojeg će se ona teško odreći.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading