Njima je ciroza jetre uobičajena stvar: Stanovnici ove zemlje se ubijaju od alkohola

Autor:

Svet

30.10.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša sovjetska republika Moldavija, godinama najsiromašnija država Evrope, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zemlja je u kojoj se popije najviše alkohola po glavi stanovnika u svetu, ali i najvišom stopom smrtnosti povezanom s alkoholizmom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po količini popijenog alkohola, prema poslednjim podacima Svetske banke iz 2016, za Moldavijom mnogo ne zaostaju srednje i visoko razvijene evropske zemlje poput Češke, Nemačke, Irske, Luksemburga i Francuske, ali je kod stanovnika tih zemalja stopa smrtnosti najmanje pet puta manja nego kod Moldavaca. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), u Moldaviji je alkohol bio uzrok smrti kod 26,1 odsto preminulih u 2016. godini, čak više nego u Rusiji, gde je taj procenat iznosio 21,6 odsto, a svetski prosek je 5,3 odsto.

U Moldaviji osobe starije od 15 godina u proseku popiju 15,2 litara čistog alkohola (uključujući i alkohol proizveden kod kuće ili ilegalno) po glavi stanovnika svake godine, što iznosi oko 167 boca vina. Mediji navode da je ciroza jetre uobičajena pojava u moldavskom zdravstvu, a pritom muškarci žive u proseku 68 godina, a žene 75, dok je prosek u Evropi 79, odnosno 84 godine. Čak 70 odsto Moldavaca pije vino, za razliku od ostalih postsovjetskih država, gde se preferiraju žestoka pića. Razlog tome je što je Moldavija zemlja bogata vinogradima sa kulturom uzgajanja vinove loze uvedenom u doba Staljina.

 

 

Pijani vozači okajavaju grehe u mrtvačnici

Prema novom programu suzbijanja opšteg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju u Moldaviji, vozači koji su uhvaćeni alkoholisani za volanom mogu da povrate vozačku dozvolu ako plate 225 dolara (u zemlji u kojoj je prosečna plata 340 dolara) i pristanu da tokom tri meseca, tokom 12 sesija, pomažu u bolnicama lečenju povređenih u saobraćajnim nesrećama, kao i da rade u mrtvačnicama. Oni tu moraju da ispiraju leševe pre obdukcije, kao i da odlažu tela u komore za leševe. Osuđeni vozači su takođe učestvovali u obdukcijama prilikom uklanjanja unutrašnjih organa i odvajanja otpadnih proizvoda - izmeta i mokraće. Jedan od šest učesnika programa je već nakon par minuta istrčao iz mrtvačnice, dok je ostalih pet izdržalo i dobilo priliku da im vlasti vrate vozačke dozvole.

Prošle godine je Petru Frunze, koji je tada bio čelnik mesta Puhoj, nedaleko od glavnog grada Kišinjeva, imao zamenika koji je stalno bio pijan, a činilo mu se da su u tom mestu od 5.500 stanovnika svi stalno pijani, pa je organizovao takmičenje. Svakom paru koji uspe da ostane trezan šest meseci obećao je novčanu nagradu od 1.000 leja (56 dolara) i posao u prestonici uz pokrivene putne troškove. Samo jedan par je uspeo u tome, ali su se nakon par meseci, tokom kojih su radili kao čistači u Kišinjevu, vratili alkoholu.

- Ovaj život nije za nas. Niste čovek ako ne pijete - poručili su Frunzeu.

Konzumacija alkohola u litrima po glavi stanovnika godišnje (stariji od 15 godina)

1. Moldavija 15,2
2. Litvanija 15,0
3. Češka 14,4
4. Nemačka 13,4
5. Nigerija 13,4
6. Irska 13,0
7. Luksemburg 13,0
8. Letonija 12,9
9. Rumunija 12,7
10. Bugarska 12,7
11. Francuska 12,6

12. Slovenija 12,6

28. Srbija 11,1
* Prosek EU 11,3

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading