El Bagdadi pao zbog gaća koje su mu Kurdi ukrali

Autor:

Svet

29.10.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi identifikovan je pomoću DNK analize njegovog donjeg veša, koji su mu Kurdi ukrali pre nego što su ga specijalci SAD ubili u oblasti Idliba na severoistoku Sirije.

RepublikaFoto: youtube.com/CNN
Bagdadi

El Džazira prenosi da to tvrdi Polat Kan, viši savetnik Sirijskih demografskih snaga (SDF), koje većinom čine kurdski borci. Navodi se da je El Bagdadijev donji veš ukrao tajni agent upravo s namerom da se DNK analizom potvrdi da je reč o vođi Islamske države. Kan je do detalja opisao kako su obaveštajci SDF pomogli Amerikancima da lociraju i identifikuju El Bagdadija.

- Uz pomoć naših izvora, došli smo do donjeg veša, pomoću kojeg je izvršeno DNK testiranje i na osnovu koga je utvrđeno da se 100 odsto radi o njemu (El Bagdadiju). Sarađivali smo sa CIA na ovom slučaju. On se spremao uskoro da ponovo promeni lokaciju - rekao je Kan i dodao da je obaveštajac "slao koordinate, usmeravao napade iz vazduha, učestvovao i učinio da ta operaciju bude uspešna do poslednjeg trenutka".

 

Tramp objavio sliku psa specijalca

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na Instragramu fotografiju psa koji je nanjušio vođu džihadista u skrovištu. "Mi smo ukinuli oznaku tajnosti sa fotografije divnog psa (oznaka tajnosti nije skinuta s imena) koji je uradio tako sjajan posao u hvatanju i ubistvu vođe Islamske države Abu Bakra el Bagdadija", naveo je Tramp.

 

SAD su, prema tvrdnji trojice neimenovanih američkih vojnih zvaničnika, posmrtne ostatke El Bagdadija sahranile u more uz odgovarajuću versku službu u skladu s islamskim običajima. Oni nisu naveli gde je služba obavljena ili koliko je trajala, a dvojica zvaničnika su rekla da je nekoliko sati posle smrti El Bagdadijevo telo bačeno u more iz aviona. Načelnik Generalštaba američke vojske general Majk Majli izjavio je prethodno da je obavljena sahrana posmrtnih ostataka El Bagdadija.

 

 

Analitičari navode da zbog prirode El Bagdadijeve smrti najverovatnije američka vojska nije u potpunosti pratila proces, kao što je to bilo kada je 2011. ubijen lider Al Kaide Osama Bin Laden. U slučaju Bin Ladena, telo je prebačeno na nosač aviona, okupano je i uvijeno u beli čaršav i na arapskom su pročitani odlomci iz Kurana. U islamu se ljudi obično sahranjuju u zemlji, bez kovčega, pre petodnevnog perioda molitvi, ali SAD očigledno nisu želele da El Bagdadijev grob postane svetilište za teroriste.

Likvidirana i desna ruka

Američke vlasti su potvrdile da je u operaciji američkih snaga na severoistoku Sirije ubijen i portparol Islamske države Abu el Hasan el Muhadžir, koji je važio za drugog čoveka te ekstremističke organizacije. Kurdske snage u Siriji su u nedelju saopštile da je El Muhadžir ubijen u zajedničkoj akciji kurdskih i američkih trupa i da je likvidiran u nastavku operacije u kojoj je prethodno poginuo El Bagdadi. Kurdske snage su saopštile da je Muhadžir bio desna ruka lidera El Bagdadija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading