POSLE JEB*NJA NEMA KAJANJA! Zaev: Prespanski sporazum pod rizikom

Autor: Tanjug

Svet

29.10.2019

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Zaev

- Tačnije, to znači da će delovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Severna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni - naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plusinfo.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisali 17. juna 2018. godine, tesno povezani sa napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

- Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obe stvari su povezane - rekao je Zaev, dodavši da je reč o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

 

 

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji druga alternativa i da će se bez EU "oni izgubiti u tamnici".

- Nemamo drugu alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude nam ne daje demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svetlost zvezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici. I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogotno tle, oni će naneti ogromnu štetu celom Balkanu. A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem - zaključio je Zaev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading