ČEMU SLUŽE UN, A UZ TO I NE RADE?!

Autor: fakti.org

Svet

21.09.2017

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije pretvorile u međunarodnog diktatora koji ispunjava želje Sjedinjenih Država i zato bi trebalo da budu ugašene, radikalan je predlog koji je izneo ruski publicista Eduard Limonov. Njegovu kolumnu, uz redakcijsku opremu, prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Tanjug/ApP
Foto: Ilustracija

Ujedinjene nacije su stvorene umesto Lige naroda koju je pregazilo vreme.

Bilo je već pokušaja da se njihovo sedište premesti iz Njujorka. Pokojni Gadafi je predlagao Peking ili Nju Delhi, pominjana je i Kanada, ali su ih Sjedinjene Države potčinile sebi i sagradile kompleks zgrada u kojima se i danas nalaze.

Savremeni Rim

Otada za UN daju po deset milijardi dolara svake godine. Ali, evo sada Donald Tramp naumio da reformiše Ujedinjene nacije. 

Kad bih se ja pitao, predložio bih da UN budu ugašene.

Trampov predlog za reformisanje UN spremno potpisalo 128 od 193 zemlje članice UN

Prvi razlog je to što su se Ujedinjene nacije pretvorile u međunarodnog diktatora koji ispunjava želje Sjedinjenih Država jer su SAD "gospodar vaseljene", ili "savremeni Rim".

Drugi razlog je to što SAD toj organizaciji sa 61.000 saradnika obezbeđuju 22 odsto budžeta, a ko plaća - taj i muziku naručuje.

Rusija takođe plaća za UN, ali manje - zato sve manje i manje i naručuje muziku.

Da su Ujedinjene nacije postale američka organizacija - "vrišti" i činjenica da je Trampov predlog za reformisanje UN spremno potpisalo 128 od 193 zemlje članice UN. Verujem da će potpisati još neke. Gazda očekuje da potpišu.

RepublikaFoto: Tanjug
Na čelu UN: Antonio Gutereš

Generalni sekretar UN, Gutereš, već je tercirao Trampu, ukazujući na "razdrobljenost struktura" UN i na unutar njih prisutne "vizantijske procedure".  

Efikasnost - nula

Ujedinjene nacije su najveća međunarodna korporacija-gigant. Antiglobalisti u slučaju UN imaju čime da se pozabave.

A njihova efikasnost je oko nule. UN su organizovale stotine mirovnih operacija (lakše je nabrojati zemlje u kojima ih dosad nije bilo), ali ocenite sami efikasnost UN bar po dvema poslednjim takvim operacijama:

- Mirovna operacija u Libiji dovela je do građanskog rata u Libiji. Traje od 2011-te do danas. Mirovna operacija u Siriji povodom građanskog rata u toj zemlji traje od avgusta 2012, a rezultate upravo gledamo.

Rusija zazire da Trampovo "reformisanje Ujedinjenih nacija" ima za krajnji cilj da Rusiji oduzme pravo veta.

Od Ujedinjenih nacija ima vajde koliko od jarca mleka. One nisu osujetile niti zaustavile nijedan veći savremeni konflikt.

Zato Ujedinjene nacije treba raspustiti. Za sve su dovoljni diplomatski odnosi između zemalja, a za međunarodne odnose postoje diplomatske mreže, ambasade i konzulati. To je sasvim dovoljno.

Tramp je Ujedinjene nacije nazvao "klubom gde se ljudi mogu okupiti, popričati i lepo provesti vreme". Ovo pokazuje da je Tramp takođe nezadovoljan UN, ali su njegovi razlozi drugi.

UN lenčari

ON je uveren da UN nedovoljno rade za Sjedinjene Države i da se u UN lenčari. Tramp traži preformatiranje UN da bi bolje izvršavale naloge Sjedinjenih Država.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoće da menja UN: Donald Tramp

On je, pored ostalog, predložio: "Smanjivanje broja funkcija UN za račun onih koje su nepotrebne ili se delimično preklapaju, što važi i za glavne organe UN".

Ovo pominjanje "glavnih funkcija UN" treba da zabrine Rusiju.

Savet bezbednost je najvažniji organ Ujedinjenih nacija. Formiran je odmah posle Drugog svetskog rata i njegov uži sastav čine zemlje-pobednice u tom globalnom ratu: Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija. One su stalne članice SB UN i svaka od njih ima pravo "veta", odnosno - da stopira svaku odluku koja joj nije po volji.

Tu je i šest nestalnih članica SB UN koje nemaju pravo veta.

Rusija zazire da Trampovo "reformisanje Ujedinjenih nacija" ima za krajnji cilj da Rusiji oduzme pravo veta.

Zato se mi na 72-om zasedanju generalne skupštine UN, na kojoj se jednom godišnje okupljaju sve države članice, držimo po strani i od tog skupa očekujemo samo podle udarce i neprijatnosti.

Oduzimanje veta Rusiji

Rusija je zato skeptično promrsila kroz zube povodom Trampovih reformi: "To je inicijativa jedne države".

Pored opasnosti preispitivanja sastava Saveta bezbednosti UN i ukidanja prava veta, postoje i drugi razlozi za brigu. Predsednik vlade Etiopije predsedavaće raspravom o reformisanju mirovnih operacija UN.

Kao da je upravo to čekala, Ukrajina je izrazila sopstvenu želju: Broj plavih šlemova u Donbasu mora biti 40-60 hiljada. To jest: Kijev sebi poziva celu armiju.

A mi smo se neoprezno upravo saglasili sa dolaskom mirotvoraca u Donbas.

Meni se to apsolutno ne sviđa...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading