DEMONSTRACIJE I KONTRADEMONSTRACIJE U KATALONIJI: Jedni za odvajanje, drugi za jedinstvo Španije

Autor:

Svet

27.10.2019

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 80.000 ljudi okupilo se juče u Barseloni na skupu podrške španskom jedinstvu, a protiv separatističkih težnji u pokrajini Katalonija, koje su dovele do najgore političke krize u Španiji posle više decenija. Okupljeni su nosili zastave Španije i Katalonije, a na jednom transparentu je pisalo "I mi smo Katalonci, zaustavite ovo ludilo".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Skup je organizovan nakon višednevnih protesta katalonskih separatista, koji su povremeno bili i nasilni. Oni su protestovali protiv odluke Vrhovnog suda da na zatvorske kazne osudi devet separatističkih lidera zbog pokušaja secesije 2017. godine.

U centru Barselone u noći između subote i nedelje u sukobima policije i demonstranata povređeno je i hospitalizovano najmanje šest osoba. Do sukoba je došlo kada su policajci pokušali da rasteraju demonstrante koji su se okupili ispred sedišta španske policije. Na tom skupu je bilo 350.000 ljudi, od kojih su mnogi mahali zastavama nezavisne Katalonije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading