Papa pozvao na otvorenost po pitanju oženjenih sveštenika

Autor: Tanjug

Svet

27.10.2019

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja je, povodom predloga biskupa iz Amazonije da oženjeni muškarci postanu sveštenici, pozvao na otvorenost za nove prakse, što je potencijalni "šamar" konzervativnim kritičarima koji se plaše da će to oslabiti temelje Katoličke crkve, prenosi AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Na današnjoj misi u bazilici Svetog Petra kojom je okončan tronedeljni vatikanski sastanak o posebnim potrebama katolika u toj južnoameričkoj regiji, papa je zahvalio biskupima na njihovoj iskrenosti.

Odobrenje da se zarede oženjeni muškarci koji žive u udaljenim amazonskim oblastima u kojima je katolička crkva suočena sa ozbiljnim nedostatkom sveštenika, omogućilo bi vernicima da učestvuju u crkvenim ritualima češće, budući da trenutno neki od njih godinama nemaju kontakt sa sveštenikom.

Kako je, međutim, papa Franja u više navrata hvalio celibat za sveštenike, nije jasno hoće li ovaj argentinski papa prihvatiti apel za zaređivanje oženjenih muškaraca ili, što je još važnije, hoće li takvo odobrenje poništiti pravilo celibata.

Njegovi konzervativni kritičari, koji uključuju takozvane tradicionalističke katolike, insistiraju na tome da se Vatikan strogo pridržava vekovnih pravila koja zahtevaju da sveštenici crkve budu u celibatu i neoženjeni. Ali u prvim vekovima postojanja crkve bilo je dozvoljeno da sveštenici budu u braku, a gotovo svi apostoli u tom prvom periodu postojanja crkve su bili oženjeni.

Trenutno Vatikan omogućava oženjenim muškarcima da postanu sveštenici u katoličkim crkvama istočnog obreda. Želeći da uključiti preobraćenike, Vatikan je takođe omogućio da oženjeni anglikanski sveštenici ostanu sveštenici i kada se pridruže rimokatoličkoj crkvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading