Rusi tvrde da Amerikanci krijumčare naftu iz Sirije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.10.2019

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države krijumčare sirijsku naftu u druge zemlje, a konvoje obezbeđuju američke privatne vojne kompanije i jedinice za specijalne operacije, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kamioni-cisterne koje obezbeđuju američki vojnici i privatne vojne kompanije krijumčare naftu sa polja u istočnoj Siriji u druge zemlje. U slučaju bilo kakvog napada na takav konvoj, američke specijalne jedinice i borbeni avioni odmah reaguju - rekao je general Konašenkov.

On je dodao da se nafta vadi uz pomoć opreme vodećih zapadnih korporacija, čime se krše sve američke sakcije, prenose mediji.

Konašenkov je ukazao na to da je ugovor za transport nafte sprovela kompanija Sadkab, koja je pod američkom kontrolom osnovana u takozvanoj autonomnoj administraciji na istoku Sirije.

- Prihodi od krijumčarenja sirijske nafte slivaju se na bankovne račune američkih privatnih vojnih kompnija i obaveštajnih agencija preko brokerskih preduzeća s kojima sarađuju - naveo je Konašenkov.

Mesečni prihodi od krijumčarenja nafte iznose preko 30 miliona dolara

Rusko ministarstvo odbrane izračunalo je da, ako se uzme da je cena jednog barela prokrijumčarene sirijske nafte 38 dolara, mesečni prihod prevazilazi 30 miliona dolara.

- Najviši zvaničnici Pantagona i Lenglija (CIA) spremni su da večno čuvaju naftne bušotine u Siriji od imaginarnih skrivenih ćelija Islamske države, kako bi obezbedili takav kontinuiran priliv finansijskih sredstava bez kontrola i taksi - zaključio je Konašenkov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading