KURDI: Povukli smo se na dogovorenu udaljenost

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

24.10.2019

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurdske jedinice samoodbrane povukle su svoje snage 32 kilometra od granice sa Turskom, saopštio je predstavnik Kurda, a ovu informaciju je potvrdio i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin. Takvim postupkom Kurdske jedinice samoodbrane u potpunosti su ispoštovale uslove memoranduma između Moskve i Ankare.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije razgovarao sa komandantom Sirijskih demokratskih snaga Mazlumom Abdom o realizaciji memoranduma. On je obećao da će kurdske formacije pružiti pomoć i podršku ruskoj vojnoj policiji, koja je započela patroliranje u području u kom je završena turska operacija "Izvor mira".

Sa druge strane, Šojgu je istakao da će ruske jedinice biti garant za bezbednost stanovnika u sirijskim naseljima koja se nalaze u zoni od 30 kilometara duž turske granice.

 

 

Memorandum između Rusije i Turske

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan na kraju susreta u Sočiju potpisali su memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Rusija i Turska su se dogovorile da će u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se navodi i da će Rusija i Turska ostati privržene očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading