Putin i Kinezi u klinču oko Afrike

Autor:

Svet

24.10.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ruskom odmaralištu Soči juče je završen prvi Rusko-afrički samit, na kojem su, pored predsednika Rusije Vladimira Putina, učestvovali šefovi država i vlada 43 afričke zemlje, od 54 pozvane, a mediji ocenjuju da se šef Kremlja, nakon uspeha u Siriji, okrenuo borbi sa kineskim predsednikom Si Đinpingom oko kontrole nad Afrikom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Si je prošle jesenji u Pekingu organizovao veoma sličan samit Foruma kinesko-afričke saradnje.

Putin je na otvaranju samita rekao da je razvoj ekonomskih i bezbednosnih veza s afričkim kontinentom među najvišim spoljnopolitičkim prioritetima Moskve.

- Afričke države dobijaju politički i ekonomski značaj i pozicioniraju se kao važan stub u multipolarnom svetu preuzimajući aktivniji stav u oblikovanju odluka međunarodne zajednice kada je reč o važnim pitanjima regionalne i globalne agende - rekao je Putin.

On je najavio da Rusija planira da intenzivira saradnju s afričkim zemljama u borbi protiv terorizma i ekstremizma, a kazao je i da njegova zemlja ima sporazume o vojnotehničkoj saradnji sa više od 30 zemalja koje snabdeva oružjem i opremom. Putin je pozdravio ideju da se Rusko-afrički samit održava svake treće godine, a predložio je i održavanje godišnjih političkih konsultacija šefova diplomatija.

Trgovinska razmena Rusije i afričkih zemalja porasla je prošle godine na 20 milijardi dolara, ali Moskva i dalje nije među pet najznačajnijih partnera na afričkom kontinentu.

 

 

Hrvatsko izdanje briselskog portala Euraktiv objavilo je, povodom Putinovih nastojanja da njegova zemlja snažnije uđe u Afriku, da Rusija očajnički želi da potvrdi ulogu velesile.

- Sirija je uspešna priča. Kremlj drži u rukama sve konce u toj važnoj bliskoistočnoj zemlji, preko koje je Rusija potvrdila svoj status međunarodnog faktora. Ali Sirija nije dovoljna. Treba se stalno dokazivati i potvrđivati. Rusija se sada, upravo iz tog razloga, okrenula najpotentnijem kontinentu Africi, koja je postala važna svim svetskim faktorima. Doduše, Rusija je zadnja uskočila u taj voz, ali ne sa malim ambicijama - piše u tekstu.

U njemu se navodi da je Zapad odavno prisutan u Africi, a da ju je Kina investicijama i prisutnošću gotovo kolonizovala pošto skoro 11.000 kineskih firmi radi u Africi, a 28 zemalja priključilo se projektu "Novog puta svile".

Bogate države Persijskog zaliva, Turska, pa i Indija, takođe su tamo sve prisutnije, a sada na velika vrata želi da se vrati i Rusija. Navodi se da je Putin samitom u Sočiju želeo da podseti afričke lidere na sredinu 20. veka, kad je SSSR finansijski, vojno i politički pomagao antikolonijalističke pokrete i borbu u mnogim zemljama Afrike. Zato je u program samita uključena i zajednička poseta Staljinovoj dači (kolibi za odmor) na Crnom moru, ali i izložbi ruskog naoružanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading