Porodilji (22) babica izvrnula matericu, umrla u najgorim bolovima: Majka Svetlana otkrila šta su lekari uradili pogrešno!

Autor: alo.rs, Republika

Svet

23.10.2019

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je zdrava devojčica stigla na svet, novopečenoj majci Alisi Tepikini (22) nije izašla posteljica. Babica je povukla pupčanu vrpcu i pritom mladoj majci izvrnula maternicu, a devojka je preminula. Ruske vlasti su pokrenule istragu nad svim članovima medicinskog tima koji je učestovao u porođaju. Članovi tima nisu suspendovani i do okončanja istrage rade na svojim radnim mestima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istovremeno, inspektori pripremaju snažan slučaj protiv njih gde bi im u sudskom epilogu moglo pretiti najmanje tri godine u zatvoru zbog ubistva.

Alisina majka Svetlana Maliukova za ruske novine Komsomolayska Pravda kazala je da se nada okončanju istrage.

- Nadam se da će uspeti da dokažu njihovu krivicu i da neće izbeći kaznu - rekla je.

Opisala je i tok porođaja svoje kćeri. Kazala je kako je babica pozvala opstetričarku videvši da posteljica ne izlazi. Lekarka je došla i uhvatila rukama pupčanu vrpcu te je snažno povukla.

- Ono što je usledilo zove se inverzija maternice. Ona je povukavši pupčanu vrpcu zapravo izvrnula maternicu. Naime, taj organ u ženskom tilu nije fiksiran u utrobi čvrstim vezama, ali ima potporu u tzv. parametrijima koji je drže u tom položaju. Kad se te veze pokidaju, dolazi do izvrnuća maternice. Takva se situacija čak i pre događala izuzetno retko, a pogotovo danas. U prošlosti ih je bilo više kad su žene puno rađale pa je tkivo postalo mlohavo. Ja u svom životu to nisam videla, a 50 godina radim u ginekologiji - istaknula je prof. dr. sc. Višnja Milković Latin, dr. med.

RepublikaFoto: pixabay.com
"Lekarka je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je izazvala teško krvarenje..."

Dodala je kako je reč o stanju koje može ugroziti život, a brza hirurška intervencija je nužna.

- Takvo je stanje šok za telo i zbog njega žena može iskrvariti - dodala je dr. Latin.

Upravo je to bilo u slučaju Tepikine. Njen otac kazao je novinarima da je ceo porođaj nalikovao srednjovekovlju.

- Lekarka je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je moja kći zajaukala od bolova. Od njenih vriskova odzvanjala je cela bolnica. To je prouzrokovalo stanje šoka i teško krvarenje. Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce. Nikad više nije se probudila - nastavila je očajna majka.

Osoblje klinike zatražilo je helikopter u pripravnosti kako bi trudnicu odvezli u veći medicinski centar, no bila je preslaba za let. Hitno su je odvezli u salu i operisali, no nisu uspeli da joj spasu život.

Službeni uzrok smrti je "težak šok prouzrokovan bolovima". Očajni roditelji tek su sada otkrili da joj je posteljica istrgnuta zajedno s maternicom. Regionalni ministar zdravstva u Sverdlovsku kazao je da su disciplinski kaznili čitav tim, no u toku je i službena kriminalistička istraga.

- Pravosudni organi će ispitati njihovu krivicu i odgovarajuću kaznu, tako su mi rekli - kazala je majka.

Alisina posteljica nije se odvojila od maternice, navodi se u dokazima, a komplikacija je možda nastala jer su u bolnici ženi inducirali porođaj sedam dana pre termina. Neimenovani stariji ruski porodničar stvrdio je da je bilo agresivnog uklanjanja placente u ovom slučaju. Ručno uklanjanje placente obično se izvodi pod općom anestezijom i operativnim putem.

RepublikaFoto: pixabay.com
"Pre smrti Alisa je videla svoju ćerku..."

- Nazvala sam bolnicu i pitala ih je li Alisa videla ćerku pre smrti. Bilo mi je važno to znati. Rekli su da je videla dete i nasmešila se - kazala je baka Ludmila.

Otac devojčice i Alisin suprug Nikolaj Tepikin (22) odmah po porođaju s bebom je otišao u drugu bolnicu jer je malena pretrpela povrede vrata pri porođaju. Vrativši se nekoliko sati posle otkrio je da mu je supruga u kritičnom stanju, no dopustili su mu da sedne uz nju. Ispostavilo se da je Alisa već umrla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading