Redigovanim naslovnicama protiv državne cenzure

Autor:

Svet

21.10.2019

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći australijski dnevni listovi izrazili su danas protest protiv zakona koji ograničavaju slobodu štampe tako što su na naslovnim stranama objavili potpuno izredigovane tekstove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Današnje naslovnice Australijskih medija

Na naslovnim stranama listova kao što su Australijan, Dejli telegraf i Sidnej morning herald objavljeni su najvećim delom zacrnjeni tekstovi, kao što izgledaju cenzurisani zvanični dokumenti, kao i crveni pečat na kojem piše "Tajna".

Australija nema ustavnu zaštitu slobode govora iako je vlada u zakon dodala odredbu o zaštiti uzbunjivača kada je 2018. godine pojačavala zakone o kontrašpijunaži. Medijske grupe ističu da je sloboda štampe u toj zemlji i dalje ograničena.

Kampanju "Tvoje je pravo da znaš" pokrenulo je u junu 19 medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestujući protiv upada policije u kancelarije televizije ABC i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili uzbunjivači.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading