Merkel poručila: Sporazum o slobodnoj trgovini postići što pre

Autor: Tanjug

Svet

17.10.2019

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija i EU treba što je pre moguće da zaključe sporazum o slobodnoj trgovini nakon Bregzita, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkelova je na konferenciji za novinare nakon razgovora lidera EU o Bregzitu napomenula da postignuti sporazum omogućava adekvatan izlazak iz članstva i prelazni period do kraja 2020. godine što je dovoljno vremena za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

- Postoji razlika u odnosu na period kada je Tereza Mej bila premijer. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će biti članstva u carinskoj uniji ili ne. Sad je jasno da će Britanija biti treća zemlja i zato moramo vrlo brzo rešiti sporazum o slobodnoj trgovini - naglasila je Merkelova.

Nešto ranije su lideri EU jednoglasno usvojili dogovor o Bregzitu i formalno ga poslali u britanski parlament na ratifikaciju.

Poslanici u britanskom parlamentu izjasniće se u subotu o sporazumu na vanrednoj sednici.

Merkelova je navela da lideri EU neće razmišljati o tome šta će se desiti ukoliko poslanici odbiju sporazum.

Ona je dodala da će se predsednik Evropskog saveta Donald Tusk konsultovati sa članicama bez obzira kakav bude ishod glasanja u britanskom parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading