Merkelova frustrirana: Bregzit kao računanje kvadrature kruga

Autor: Republika

Svet

15.10.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je pokušaje da se pregovori o Bregzitu pokrenu sa mrtve tačke sa "računanjem kvadrature kruga". Ona je obećala da će do poslednjeg trenutka raditi na sporazumu kojim bi Velika Britanija na uređen način istupila iz EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkelova je posebno naglasila teškoće u mirenju želje Britanaca da napuste carinsku uniju EU sa potrebom da se održi otvorena granica Irske i britanske Severne Irske.

- Ono što pokušavamo da ispregovaramo je nalik računanju kvadrature kruga i to je veoma, veoma komplikovano - rekla je ona i dodala da će se "na uređenom britanskom izlasku raditi do poslednjeg trenutka", ali i da je EU spremna i za scenario Bregzita bez sporazuma.

 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je juče sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, a BBC je javio da su njih dvojica imala "pozitivan trenutak" u vezi sa postizanjem sporazuma o Bregzitu, za šta je krajnji rok 31. oktobar.

Džonsonov portparol je rekao da je premijer rekao Makronu da će britanski zvaničnici nastaviti da rade na obezbeđivanju sporazuma pre samita EU, koji se održava krajem nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading